Home / Challenge / Het is bijna zover! 11stedenzwemtocht Maarten van der Weijden

Het is bijna zover! 11stedenzwemtocht Maarten van der Weijden

Over minder dan twee weken is het zover: op 18, 19 en 20 augustus zwemt Olympisch kampioen Maarten van der Weijden de 11stedenzwemtocht. Samen met honderden vrijwilligers organiseert hij deze zwemmarathon om geld op te halen voor kankeronderzoek. De tocht van 200 kilometer voert hem in drie dagen langs de bekende steden en plekken van de Friese Elfstedentocht. Wanneer en waar in Leeuwarden zijn de start en finish en wat gaat er precies gebeuren?

In iedere stad en ook rondom de finish van Maarten kunnen mensen 500 of 2000 meter meezwemmen om geld op te halen voor kankeronderzoek. Langs de hele route zijn ambassadeurs van de Maarten van der Weijden Foundation aanwezig om de deelnemers te steunen. In Leeuwarden is dat topsporter Epke Zonderland. Hij zal de meezwemmers inspireren en motiveren het beste uit zichzelf te halen.

11 steden, 11 onderzoeken
De opbrengst van de sponsorzwemtocht gaat naar een elf verschillende onderzoeken. In elke stad staat een onderzoek centraal. In een vraaggesprek met een patiënt of iemand die zeer betrokken is bij het onderwerp wordt het onderzoek toegelicht: hoe belangrijk is dit onderzoek voor jou en wat verwacht je er van? In Leeuwarden draait het om het onderzoek naar de behandeling van acute myeloïde leukemie. Het lastige is dat bij behandeling veel snel delende cellen vernietigd kunnen worden, maar dat er een paar cellen achterblijven die op den duur opnieuw uitgroeien. De onderzoekers willen erin dit fundamentele project achter komen hoe die cellen verschillen van de andere leukemiecellen, en of er specifieke behandelingen mogelijk zijn tegen ‘de achterblijvers’.

Start bij de Swettehaven
Op zaterdag 18 augustus arriveert Maarten om 04.15 uur bij de Swettehaven (James Wattstraat). Hij zal het aanwezige publiek kort toespreken, neemt afscheid van zijn gezin en gaat om 04.30 uur het water in.

Finish en huldigingsprogramma
Maarten finisht maandagavond om tussen 19:15 – 19.30*) uur in de Prinsentuin, nabij de Oldenhove. Daar wordt hij opgewacht door familie, vrienden, de burgemeester en Minister-president Mark Rutte, van wie hij zijn laatste stempel krijgt. Na een medische keuring wordt hij tussen 19.45 en 20.00 uur gehuldigd aan het Oldehoofsterkerkhof (naast de Oldehove), waarbij naar verwachting duizenden mensen aanwezig zullen zijn.

De ‘Zwemtocht der Zwemtochten’ gaat over meer dan zwemmen alleen. In elke stad wordt stilgestaan bij wat het betekent om kanker te hebben en de onderzoeken die zo hard nodig zijn. Daarbij is ruimte voor een lach en een traan, want in elke stad is een uitgebreid podiumprogramma met gesprekken, columns en interviews. Er treden ook lokaal en landelijk bekende artiesten op, zoals Vangrail en Wolter Kroes.

Meezwemmen met Maarten
Iedereen die zich wil inzetten voor onderzoek naar kanker kan zijn eigen persoonlijke sponsors werven en met Maarten in een of meerdere elf steden meezwemmen. Op deze manier hoopt Maarten met zijn 11stedenzwemtocht veel geld op te halen. Je kunt je hier inschrijven voor de deelname aan de 500 of 2000 meter. Voor mensen die niet mee kunnen of willen zwemmen en Maartens initiatief toch graag ondersteunen, is het mogelijk een bedrag te doneren.

Bron: 11stedenzwemtocht.nl

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Tentbed geeft kwetsbare ouderen rust

Algehele onrust, angst, agressie, wanen en hallucinaties. Dat zijn een aantal symptomen van probleemgedrag die …