donderdag , 30 juni 2022

80% NL’ers weet niet wat diabetes type 1 inhoudt

Vier op de tien Nederlanders heeft direct of indirect te maken met diabetes type 1. Echter, het overgrote deel van Nederland (80%) weet niet precies wat diabetes type 1 inhoudt en een kwart (24,8%) daarvan heeft helemaal geen idee. Dit concludeert daarkunjenietomheen.nl, het nieuwe diabetesplatform dat onderzoek deed onder 1000 Nederlanders naar het kennisniveau rondom diabetes type 1. Uit het onderzoek blijkt tevens dat het verschil tussen diabetes type 1 en diabetes type 2 niet altijd even duidelijk is. Vandaag wordt het platform www.daarkunjenietomheen.nl officieel gelanceerd om aandacht te vragen voor de impact die diabetes type 1 heeft.

 

Uit het onderzoek blijkt dat het voor bijna de helft van de Nederlanders (47%) niet duidelijk is dat diabetes type 1 nooit meer overgaat. Wanneer respondenten meer uitleg kregen over de impact op het dagelijks leven, bleek dat juist het chronische aspect (78%) als meest heftig wordt ervaren. Gevolgd door de totale afhankelijkheid van insuline (69%) en het iedere dag moeten prikken (66%).

Vaak verwarring type 1 en 2
Met name wanneer het gaat over de oorzaak, de impact en het verloop van de ziekte, blijkt het kennisniveau rondom diabetes type 1 laag en worden diabetes type 1 en diabetes type 2 regelmatig met elkaar verward. Zo komt uit het onderzoek naar voren dat bijna driekwart (73%) niet weet dat diabetes type 1 meestal is aangeboren, in tegenstelling tot type 2 dat zich vaak pas op latere leeftijd ontwikkelt; over het algemeen door een ongezonde levensstijl. Bijna een derde (31%) koppelt type 1 aan het hebben van overgewicht, terwijl dit juist kenmerkend is voor diabetes type 2.

Er zijn zo’n 100.000 mensen met diabetes type 1 in Nederland. Mensen met diabetes type 1 maken geen insuline meer aan. Zij moeten dagelijks zelf hun insuline toedienen door te spuiten of door middel van een insulinepomp. Diabetes type 1 is nog niet te voorkomen en niet te genezen.

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Tentbed geeft kwetsbare ouderen rust

Algehele onrust, angst, agressie, wanen en hallucinaties. Dat zijn een aantal symptomen van probleemgedrag die …