zondag , 22 mei 2022

Basisschoolleerlingen adviseren over gezondere regio

Leerlingen van basisschool Calluna hebben bestuurders van Preventiecoalitie Foodvalley voorzien van advies en kritische inzichten. Onder begeleiding van Prinses Laurentien van Oranje, oprichter van Missing Chapter, doken kinderen in het vraagstuk hoe de coalitie een gezonde leefstijl in de regio kan aanjagen. “Ik was onder de indruk van de rake analyse van deze jonge kinderen,” aldus Leon Meijer, wethouder gemeente Ede voor onder meer zorg. Hij is namens de gemeenten in regio Foodvalley lid van de preventiecoalitie. “Als gemeenten werken wij graag mee aan het stimuleren van een gezonde levensstijl. De inzichten van deze leerlingen helpen ons om meer partners in de regio te overtuigen van het belang van samenwerking rondom preventie.”

Ziekenhuis Gelderse Vallei, Huisartsen Gelderse Vallei (HAGV), Rabobank Vallei en Rijn, Alliantie Voeding in de Zorg, Wageningen University & Research, de Christelijke Hogeschool Ede (CHE), Regio Foodvalley en Menzis geven via de coalitie invulling aan het Nationale Preventieakkoord voor de 8 gemeenten in regio Foodvalley. Samen zetten zij in op gezonde leefstijl en preventie om zo de gezondheid van inwoners uit de regio te bevorderen. Het was de eerste regionale samenwerking in navolging van het Nationaal Preventieakkoord.

Basis van een gezondere toekomst
Joas Duister, regiomanager bij Menzis: “Het is essentieel om de stem van kinderen te betrekken bij gezondheidsbeleid. Zij staan immers aan de basis van een gezondere toekomst. Bovendien is ‘out of the box’ denken voor hen een vanzelfsprekendheid. Helaas verleren volwassenen dat nog wel eens met regels over wat je wel of niet kan of mag zeggen.” Het leverde een zeer directe gedachtewisseling op. “Mij viel het meest op dat een vereiste om iemand aan te spreken op gezond gedrag is: veiligheid en vertrouwen. Of dat nu een familielid is of een dokter; enkel bij een solide vertrouwensbasis is het gesprek over een gezonde leefstijl een succes.”

Wat ís gezond?
Een haast filosofische benadering ontstond in de dialoog toen de leerlingen en de bestuurders het hadden over wat ‘gezond’ eigenlijk betekent, hoe dat concept bekend wordt. Is iets wat niet gezond is, gelijk ‘ongezond’? En leer je dat van je ouders, op school of ergens anders? Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte van Wageningen University & Research: “Voedselaankopen en verleiding kwamen veelvuldig aan bod. Supermarkten hebben veel invloed op koopgedrag door beprijzen, positioneren en aanprijzen van producten.” Al het snoep bij de kassa om impulsaankopen te stimuleren werd door de kinderen gehekeld. “Leg het op grondniveau, dan doe je gelijk een squat”, aldus één van de kinderen. Kampman: “Het legt een zwakke plek aan de coalitie bloot: daar is geen supermarkt bij aangesloten. Daar moeten we iets mee.”

Serieus genomen worden
“Wat me raakte was dat de kinderen zeiden dat het niet afhankelijk is van je positie of een boodschap aankomt, maar hoe je het doet, met respect”, is wat Mirjam van ‘t Veld, voorzitter van de raad van bestuur van Ziekenhuis Gelderse Vallei, is bijgebleven. “En dus ook dat een goede arts je in een gesprek ruimte geeft om zelf keuzes te maken en je serieus neemt. Dan neem je sneller een gezondheidsadvies aan.” Maar de leerlingen dachten ook mee over effectieve coalitievorming. Er werd opgemerkt dat het helpt als iemand in de groep regie heeft, een voorzitter kan een partij aanspreken als die niet genoeg meedoet. Je moet elkaar volgens de kinderen goed leren kennen om tot resultaten te komen, maar ook openstaan voor het ‘onbekende’ om nieuwsgierig te blijven. Elkaar wat gunnen. “Concrete adviezen die ons helpen de coalitie effectiever te maken, met meer partijen en ondernemers in de regio uit te breiden en tot concrete resultaten te komen.”

Leefstijl op de arbeidsmarkt uitdragen
Jan Hol, voorzitter College van Bestuur van de Christelijke Hogeschool Ede: “Deze sessie met Missing Chapter inspireert ons om gezond leven en eten in de Regio Food Valley verder te versterken. We leiden jaarlijks ruim 5.000 studenten op, die in hun opleiding de uitgangspunten van gezond leven duidelijk meekrijgen en dit ook uitdragen als ze op de arbeidsmarkt aan de slag gaan.”

Vervolg
Met deze inzichten in de hand gaat de coalitie in november concrete vervolgstappen bespreken. Daarvoor wordt op 24 november een online bijeenkomst georganiseerd waar breed met partijen wordt gezocht naar samenwerking op een aantal van de thema’s die rondom gezondheid en leefstijl in het Missing Chapter traject zijn besproken. De coalitie hoopt dat er veel partners in de regio gaan meedoen om een gezonde leefstijl te bevorderen.

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Maak kennis met de hbo-opleiding van de HZ

Bij HZ University of Applied Sciences vind je diverse zorggerelateerde hbo-opleidingen. Op bachelorniveau biedt HZ …