zaterdag , 21 mei 2022

Betere beschermingsmiddelen nodig voor cruciale beroepen in publieke sector

Werknemers in cruciale publieke sectoren moeten de beschikking krijgen over betere beschermingsmiddelen zoals bijvoorbeeld medische mondkapjes (FFP2 maskers). CNV ziet dat leraren, kinderopvangmedewerkers, gevangenisbewaarders, afvalmedewerkers en andere mensen met een cruciaal beroep, zich steeds meer zorgen maken over de gezondheidsrisico’s die zij in hun werk lopen.

In de praktijk kunnen werknemers in de cruciale sectoren niet altijd voldoende afstand houden tot anderen tijdens hun werk. Zeker nu de Britse variant veel onduidelijkheid oproept vindt CNV dat veiligheid van werknemers betere bescherming behoeft zolang we niet meer weten. Dat betekent de inzet van betere beschermingsmiddelen tegen de naar het zich laat aanzien veel besmettelijker nieuwe virusvarianten. Van de aanvankelijke schaarste van medische beschermingsmiddelen, zoals FFP2 mondmaskers, is inmiddels geen sprake meer.

Onderwijs
Vorige week bleek al uit onderzoek van CNV Onderwijs dat nog steeds bijna de helft van het onderwijspersoneel (deels) les geeft op school. Onderwijspersoneel is dus niet, zoals menigeen denkt, thuis. Daniëlle Woestenberg, voorzitter CNV Onderwijs: “Zorg ervoor dat dat onderwijspersoneel zich niet voor de leeuwen gegooid voelt, bescherm het personeel optimaal. Onderwijs is een van de plaatsen waar nog steeds veel mensen bij elkaar zijn en waarbij, zeker bij jonge kinderen, in het speciaal onderwijs en praktijkonderwijs helemaal geen anderhalve meter aangehouden kan worden.”

Overheid en Publieke Diensten
Voorzitter Patrick Feij van CNV Overheid en Publieke Diensten: “Bij veel cruciale overheidsberoepen is afstand houden soms moeilijk of onmogelijk. Denk bijvoorbeeld aan afvalverwerking waar ploegen in dezelfde bedrijfsauto moeten zitten of aan personeel van justitiële inrichtingen. Maar ook aan ambtenaren die noodzakelijk persoonlijk contact hebben met burgers, of huiscontroles moeten uitvoeren. Of aan medewerkers van nutsbedrijven die bij mensen over de vloer moeten komen. In al die situaties lopen mensen extra besmettingsrisico en kunnen beschermingsmiddelen die risico’s verkleinen.”

Zorg
Voorzitter CNV Zorg en Welzijn Anneke Westerlaken: “In de hele zorgsector moet de bescherming van werknemers veel beter ter hand genomen worden. Zorginstellingen gaan nu uit van het dragen van een FFP2 masker (een mond-neus masker dat niet alleen patiënt, maar ook zorgverlener beschermt) bij hoog-risico handelingen bij patiënten met Covid19. Deze richtlijn moet worden aangepast naar het standaard gebruik van een FFP2 masker bij (risico op) werken met besmette patiënten. In de Jeugdzorg moeten beschermingsmiddelen ook beschikbaar komen, vooral bij huisbezoek waarbij de afstand van anderhalve meter vaak niet kan worden gehouden. En ook de personeel in de kinderopvang loopt nu meer risico, kleine kinderen houden sowieso geen afstand en dus is het devies daar ook; stel beschermingsmiddelen beschikbaar.”

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Maak kennis met de hbo-opleiding van de HZ

Bij HZ University of Applied Sciences vind je diverse zorggerelateerde hbo-opleidingen. Op bachelorniveau biedt HZ …