Home / Opmerkelijk zorgnieuws / Bloedwaarden wandelaars Vierdaagse Onderzoek óók tijdens de loop getest

Bloedwaarden wandelaars Vierdaagse Onderzoek óók tijdens de loop getest

Tijdens de 102de editie van de Nijmeegse Vierdaagse (17-20 juli) onderzoekt het Radboudumc met behulp van analyzers en testen van Siemens Healthineers de urine- en bloedwaardes van een specifieke groep wandelaars. Het onderzoek beoogt te achterhalen welke invloed cholesterolverlagers hebben op spierpijn, spierschade en vermoeidheid tijdens het wandelen. De onderzoekers willen het ontstaan van spierschade beter begrijpen en een aangrijpingspunt vinden om deze klachten te verminderen. Uniek aan het onderzoek dit jaar is de inzet van een handheld bloedgasmeter. Tijdens de Vierdaagse worden deelnemers van het onderzoek halverwege de route getest met de handheld om de bloedwaarden en vochtbalans te controleren. Voorheen konden de testen alleen in het vierdaagselaboratorium worden uitgevoerd.

Cholesterolverlagers en spierklachten in Nederland
Ruim 1,5 miljoen Nederlanders gebruiken cholesterolverlagers (statines) tegen hoog cholesterol. Dit verkleint de kans op hart- en vaatziekten, maar kan vervelende bijwerkingen hebben als spierpijn en vermoeide spieren. Spierpijn is de meest voorkomende bijwerking en daarom volgt het onderzoeksteam die de medicatie tijdens de Vierdaagse gebruiken. Zij kijken of statinegebruikers meer spierschade oplopen door het wandelen dan wandelaars die geen statines gebruiken. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan of voedingssupplementen een positieve uitwerking hebben op mogelijke spierpijn door de statines tijdens het wandelen.

Primeur: handheld Epoc® bloedgasmeter
Siemens Healthineers ondersteunt het vierdaagselaboratorium met analyzers en testen sinds de start van het Vierdaagse Onderzoek in 2007. Voor het eerst is het mogelijk om tijdens de loop bloedwaarden te onderzoeken bij wandelaars. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de Epoc® bloedgasmeter. De handheld analyzer analyseert de resultaten van bloedgas, elektrolyten en metabolieten bij de patiënt ter plaatste in minder dan één minuut. Deze handzame analyzer ondersteunt zorgprofessionals bij het maken van snellere beslissingen door het leveren van resultaten met laboratoriumkwaliteit bij de patiënt. Hierdoor verloopt niet alleen de klinische besluitvorming soepeler, maar kan ook sneller met een behandeling worden gestart.

Prof. dr. Maria Hopman, arts-fysioloog Radboudumc: “Siemens Healthineers speelt een prominente rol in het Vierdaagse Onderzoek. Sinds de eerste editie in 2007 stelt Siemens jaarlijks apparatuur en assays beschikbaar die het onderzoeksteam in staat stelt om tijdens en na afloop van de Nijmeegse Vierdaagse alle benodigde gegevens te verzamelen. Wij zijn zeer verheugd met deze duurzame en unieke samenwerking.”

John Grens, Business Unit Manager Point of Care bij Siemens Healthineers: “De Vierdaagse van Nijmegen is een van de grootste wandelevenementen ter wereld. Zoveel wandelaars bij elkaar zorgt voor een unieke mogelijkheid grootschalig onderzoek te doen. Met onze Epoc® analyzer kunnen we dit jaar voor het eerst ook langs de route onderzoek doen. Op deze manier is het onderzoeksteam in staat naast de reguliere onderzoeken in het vierdaagselaboratorium voor en na de wandeling, óók data mee te nemen van tijdens de wandeling. We kijken erg uit naar het evenement en zijn trots dat we ook dit jaar weer samen met het Radboudumc onderzoek kunnen doen naar hart- en vaatziekten en de kwaliteit van leven in de toekomst kunnen helpen verbeteren.”

Bekijk ook

Tentbed geeft kwetsbare ouderen rust

Algehele onrust, angst, agressie, wanen en hallucinaties. Dat zijn een aantal symptomen van probleemgedrag die …