zaterdag , 21 mei 2022

Buikklachten

Als redacteur van Zorg & Ziekenhuis schrijft Jiska Sanders-van Soest maandelijks een column. De column van deze maand: “Buikklachten”

“Meneer is met vage buikklachten doorverwezen door de huisarts. Er moet voor de zekerheid maar een echografie gedaan worden. In ons ziekenhuis kan dat onder bepaalde voorwaarden zonder afspraak op het inloopspreekuur, en meneer is dan ook opgetogen dat hij meteen kon komen.

Terwijl ik de echografie uitvoer, knoop ik een gesprekje aan waarbij ik wat meer over de klachten te weten probeer te komen. Meneer is een vriendelijke, meewerkende patiënt, we hebben een mooi contact. En dan zie ik het. Een flinke massa weefsel en bloedvaten staart mij grimmig aan vanaf het beeldscherm, een stuk lijf claimend waar helemaal niets hoort te groeien. En ik weet bijna zeker: dit is niet te genezen, en gaat al snel enorm veel klachten geven.

In één klap verander ik. Uiterlijk gaat mijn professionele masker op. Het onderzoek gaat wat meneer betreft gewoon zijn gangetje, hij ziet en hoort geen verschil aan mij. Innerlijk word ik intussen heen en weer geslingerd tussen de gevoelens die zo’n vondst altijd weer oplevert. De professionele opwinding: wat een mooi beeld, gáááf plaatje, deze zeldzame tumor zo waanzinnig goed zichtbaar. Maar meteen ook het vage schuldgevoel: zit je daar een beetje opgetogen te wezen om iets wat vrijwel zeker meneer zijn doodvonnis is. Het medelijden, dat je niet mag laten merken.

Meneer vertrekt even later vrolijk naar huis. Het onderzoek viel hem mee. Nog geen idee dat de huisarts hem over enkele uren gaat bellen. Ik moet het even van me afschudden. Zoals altijd. Want onder dat professionele masker zit -gelukkig- ook maar een mens.”

Bron: Zorg & Ziekenhuis
Redacteur: Jiska Sanders-van Soest

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Medisch Rekenen met MeneerMegens

‘Een infuus moeten worden doorgespoeld met 0,5 liter NaCL in 20 minuten. Op hoeveel ml/uur stel je de pomp in?’ Toen ik afgelopen …