Home / Zorgnieuws / Campagne Fitter bij ziekte van start

Campagne Fitter bij ziekte van start

Vermoeidheid is een van de meest voorkomende klachten als gevolg van een ernstige ziekte. Ondanks de enorme impact van vermoeidheid op het dagelijks leven, zijn zowel patiënten als zorgverleners niet altijd op de hoogte van de impact en de interventies die beschikbaar zijn. Daarom start het Helen Dowling Instituut (HDI) in samenwerking met relevante partijen de campagne ‘Fitter bij ziekte’.

Vermoeidheid krijgt nog weinig aandacht in de zorg, ondanks de grote hoeveelheid mensen die er last van heeft. Zo is ongeveer één op de drie kankerpatiënten ernstig en langdurig moe als gevolg van de ziekte en de behandelingen. Vermoeidheid als gevolg van een ernstige ziekte is vaak een extreme en uitputtende vermoeidheid. Ook komt deze vermoeidheid in vlagen en meestal niet als gevolg van inspanning. Ex-kankerpatiënt Arend: “Mensen gingen ervan uit dat ik mijn gewone leven van vóór de ziekte zomaar kon oppakken. Terwijl het herstel toen pas begon.”

Grip op vermoeidheid
Met een subsidie van Zorginstituut Nederland is het HDI samen met relevante organisaties, zorgverleners en patiënten een campagne gestart rondom vermoeidheid bij de meest voorkomende lichamelijke ziekten: kanker, hart- en vaatziekten en longaandoeningen. Bij deze ziektebeelden hebben veel patiënten last van vermoeidheid. Hoewel er vaak geen medische oplossing beschikbaar is, kun je wel leren om meer grip te krijgen op vermoeidheid. Marije van der Lee, hoofd onderzoek en GZ-psycholoog bij het HDI: “Je kunt door je gedrag de biologische processen beïnvloeden die vermoeidheid veroorzaken. Door bijvoorbeeld beweging en ontspanning af te wisselen. Het versterkt je gevoel van controle, wat uiteindelijk ook tot minder vermoeidheid leidt.”

Fitterbijziekte.nl
Het HDI heeft jarenlange expertise opgebouwd op het gebied van vermoeidheid bij ziekte. De opgedane kennis uit wetenschappelijk onderzoek en psychologische zorg bij kanker deelt de GGZ-instelling nu met een breed publiek. Op de nieuwe website fitterbijziekte.nlvinden (ex-)patiënten en zorgverleners handige informatie, ervaringsverhalen en tips rondom vermoeidheidsklachten als gevolg van kanker, een hart- of vaatziekte of een longaandoening. Maar ook mensen met een andere ziekte kunnen baat hebben bij de informatie en de tips op de website.

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Inzet netwerkgids zorgt voor passende zorg én meer rust bij naasten

Voor een groep mensen is een intensievere en langdurigere vorm van cliëntondersteuning noodzakelijk en effectief. …