Home / Zorgspecial / Corona baart ons zorgen en heeft ook positieve effecten

Corona baart ons zorgen en heeft ook positieve effecten

‘Het heeft ervoor gezorgd dat alle zorgmedewerkers hun grenzen hebben moeten verleggen’

De hele maatschappij is in 2020 geconfronteerd met een ongekende virusuitbraak die grote maatschappelijke gevolgen kent. De zorg stond en staat in al haar geledingen voor een enorme uitdaging. Tanja Ineke, bestuurder van Libertas Leiden, deelt met ons haar ervaringen en inzichten betreffende Corona.

Waardering
Tanja: “Dat werken in de zorgsector veel voldoening geeft, moge duidelijk zijn. Dit jaar is daar zelfs nog een dimensie aan toegevoegd. Corona heeft ervoor gezorgd dat alle zorgmedewerkers hun grenzen hebben moeten verleggen. Onbekende risico’s, anders samenwerken en buiten de comfortzone treden hebben geleid tot nog meer waardering van buitenaf. Het is een zware periode geweest voor ons allemaal. Ik kan niet anders dan respect en waardering uitspreken voor onze medewerkers. Een periode van heel hard werken en een te korte zomervakantie wordt nu gevolgd door de tweede golf. Voor veel medewerkers moet de veerkracht uit de tenen komen. En opnieuw lukt dat! Chapeau!”

Positief
De stress en gedeeltelijke onmacht die door Corona worden veroorzaakt, hebben gelukkig ook nog positieve effecten. Tanja: ”Niet alleen de saamhorigheid onder de medewerkers, die overigens al erg goed was, heeft een enorme impuls gekregen, ook de samenwerking tussen de verschillende zorginstellingen in de regio is sterk verbeterd. Een ander positief effect is dat de zorg meer waardering heeft gekregen vanuit de maatschappij en dat er bijvoorbeeld nu al zichtbaar meer aanmeldingen zijn voor de opleiding tot verpleegkundige. Bij Libertas Leiden merken we dat zij-instromers zich melden, omdat ze door Corona hun baan bij grote organisaties zijn kwijtgeraakt.

‘Ik kan niet anders dan respecten waardering uitspreken voor onze medewerkers’

Werkwijze
Wij bieden thuiszorg en verpleeghuiszorg en werken dus met zeer kwetsbare doelgroepen. Wij hebben ook veel aandacht voor onze medewerkers, zodat zij veilig kunnen werken en ook op mentaal vlak worden gesteund. Wij organiseren allerlei activiteiten om onze cliënten plezier te bezorgen, ook in tijden dat ze geen bezoek mogen ontvangen en heel ondernemend passen wij onze  procedures aan de omstandigheden aan.

Samen bieden wij deze crisis het hoofd en de voldoening hiervan is heel groot.

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Carintreggeland: een lerende organisatie

‘Het contact met de cliënten vind ik erg leuk’ “Na mijn stage ben ik naast …