zondag , 22 mei 2022

De emotionele impact van kanker

“U heeft kanker”. Het zijn slechts drie woorden die het leven van de patiënt en zijn naasten volledig op de kop zetten. Op zowel lichamelijk als geestelijk gebied verandert er veel. Angst, stress, verdriet, boosheid en vermoeidheid zijn veelvoorkomende emoties.

Na de diagnose ben je vooral bezig met de medische behandeling. Je gaat als patiënt en naaste een achtbaan door van afspraken, onderzoeken en behandelingen. Dan is er nog weinig ruimte om stil te staan bij je emoties. Vaak ontstaat pas ná het medische traject ruimte in je hoofd voor emoties. Hoe nu verder? Er is gespecialiseerde hulp beschikbaar als je last krijgt van klachten als angst, somberheid, slaapproblemen of ernstige vermoeidheid. De huisarts kan jou helpen met het vinden van geschikte hulp.

Inloophuizen
Nederland telt tientallen inloophuizen verspreid over het land. Inloophuizen bieden laagdrempelig contact met lotgenoten, ontspannende activiteiten en andere mogelijkheden om je verhaal te doen. Je kunt er meestal zonder afspraak binnenlopen. Een bezoek aan een inloophuis is gratis, maar soms wordt een kleine bijdrage gevraagd voor activiteiten. Regelmatig organiseren inloophuizen thema- en voorlichtingsbijeenkomsten. Kijk voor meer informatie over inloophuizen op www.ipso.nl.

Psycho-oncologische centra
Als je klachten zo ernstig zijn dat je niet meer kunt functioneren in je dagelijks leven, is professionele en gespecialiseerde hulp beschikbaar bij zogenoemde psycho-oncologische centra. Eén daarvan is het Helen Dowling Instituut in de regio Utrecht en Arnhem/Nijmegen. Met hulp van professionele therapeuten leer je je dagelijkse bezigheden weer op te pakken en grip te krijgen op je klachten. Deze zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar je hebt wel een verwijzing nodig van de huisarts. Dat kan in de vorm van individuele, relatie-, gezins- of groepstherapie, soms aangevuld met online therapie.

Over het Helen Dowling Instituut
Het Helen Dowling Instituut (HDI) biedt sinds 1988 professionele psychologische zorg aan mensen met kanker en hun naasten. Vanuit vestigingen in de regio Utrecht en Arnhem/Nijmegen én via online therapie helpen ze jaarlijks ruim 2.300 mensen met klachten als angst, depressie en vermoeidheid door kanker. Daarnaast verricht deze GGZ-instelling wetenschappelijk onderzoek naar psychologische zorg bij kanker, en biedt het trainingen aan op het gebied van vitaliteit en energiemanagement in de zorg en het bedrijfsleven.

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Maak kennis met de hbo-opleiding van de HZ

Bij HZ University of Applied Sciences vind je diverse zorggerelateerde hbo-opleidingen. Op bachelorniveau biedt HZ …