dinsdag , 5 juli 2022

De zomer komt eraan: Smeren, smeren, smeren!

Tegenwoordig wordt overal een ‘dag’ voor verzonnen. Eind mei was het zelfs ‘De dag van de zonnebrand’. Wellicht een beetje ver gezocht, maar feit is dat er nog altijd veel fabeltjes bestaan over het gebruik van zonnebrandcrème. Omdat de zomer binnenkort eindelijk los schijnt te gaan barsten, zetten we wat fabeltjes en feiten op een rijtje.

In het voorjaar is de zon niet minder schadelijk. De zogenaamde zonnekracht is dan nog niet zo sterk als in de zomer, maar onze huid is na de winter droger en dunner en daarmee kwetsbaarder. Je bent zo verbrand, maar hiermee komen we meteen op het volgende punt. Want verbranding is niet het grootste gevaar voor de huid, maar wel de hoeveelheid zon, die de huid te verwerken krijgt. Oftewel, je hele leven lang continu aan de zon bloot gesteld worden brengt meer risico’s met zich mee dan incidenteel verbranden. En ja, dat mensen met een lichte huid daarbij een grotere risicogroep vormen is voor ‘ons Nederlanders’ (met vaak een lichte huid) helaas waar. Het is geen toeval dat huidkanker in Australië, waar veel voormalige Britten met een van oorsprong lichte huid wonen, een ware volksziekte is.

Wat is het devies? Blijf op die uren uit de zon, dat de zon de meeste kracht heeft; dat zijn de uren rond het middaguur. En smeren, smeren, smeren! Maar hoe kom je dan wijs uit de wirwar aan zonnebrandcrèmes? Kies om te beginnen altijd voor een merk dat op de verpakking vermeldt dat het beschermt tegen UVA én UVB-straling. Let daarnaast niet op de hoogte van prijs (duur is niet altijd beter), maar zorg dat de factor minstens 30 bedraagt. Hoe hoger de factor, hoe langer je in de zon kunt blijven zonder bij te smeren. Bij een lage factor zou je na een paar minuten alweer opnieuw moeten smeren en dat vergt een ijzeren discipline. Dus maak het jezelf makkelijk en kies voor een hoge factor. Je wordt echt niet minder bruin van een hoge factor, dat is echt een fabeltje. Je verbrandt alleen minder snel. Wees daarom ook niet zuinig met insmeren! En vervang de zonnebrand, als deze al een tijdje oud is en ook –vrij logisch op een zomervakantie- blootgesteld is aan warmte. Dan kan de beschermingsfactor zijn gedaald. Dat is dus geen fabeltje. Alvast een fijne zomervakantie en zon met verstand!

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Omgaan met kanker in je omgeving

Je collega, vriend, familielid of buurtgenoot heeft kanker. Een diagnose die hard aankomt bij de …