Home / Column / Hoeveel digitaliteit kan een mens aan?

Hoeveel digitaliteit kan een mens aan?

Als redacteur van Zorg & Ziekenhuis schrijft Sanne maandelijks een column. De column van deze maand: “Hoeveel digitaliteit kan een mens aan?

Een aantal jaren geleden studeerde ik af bij de opleiding Personeel en Arbeid op het onderwerp e-coaching. Want dat leek helemaal in opkomst te zijn. Ik deed wat onderzoek, probeerde het zelf eens uit en schreef er een paper over.

Terwijl ik de paper schreef dacht ik terug aan de tijd dat ik op mijn 18ging studeren. Een tijd waarin we nog niet standaard een pc hadden, geen mobieltjes en dus heerlijk handmatig en analoog alles oplosten. En terwijl ik aan het schrijven was brak ik mijn hersens over digitalisering. Want hoe zeer ik ook de toegevoegde waarde van e-coaching inzag, ik vroeg mij toch af of dit is waar we naar toe moeten willen?

Nu zijn we een paar jaar verder en vind ik het heel oké dat ouderen een iPad hebben waardoor ze met een wijkverpleegkundige kunnen beeldbellen. Zie ik de voordelen van beeldbellen in de GGZ en gehandicaptenzorg in en word ik blij van dingen die zorgen voor kwalitatief betere zorg en een aangenamer leven.
Ik ben nooit bang geweest dat deze digitalisering banen zou kosten. Want het moet toch ook gemaakt worden, en daar zijn ook weer mensen voor nodig. En ook in Zorg en Welzijn gaat het geen medewerkers vervangen maar ondersteunt het de zorg die zij leveren.

Dus ja we kunnen heel veel digitalisering aan. Maar terwijl we deze krant maakten bedacht ik me wel dat e-coaching nooit echt hot is geworden. En ik snap het nog steeds heel goed. Soms wil je gewoon face-to-face met iemand in gesprek en is verschuilen achter een beeldscherm en alleen maar typen gewoon te eenzaam om aan te pakken waar het echt om draait.

Bron: Zorg & Ziekenhuis
Redacteur: Sanne van Leeuwen

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Medisch Rekenen met MeneerMegens

‘Een infuus moeten worden doorgespoeld met 0,5 liter NaCL in 20 minuten. Op hoeveel ml/uur stel je de pomp in?’ Toen ik afgelopen …