woensdag , 29 juni 2022

Dit doen de vitamines en mineralen voor jouw lichaam

In Nederland hebben we over het algemeen goede kwaliteit voeding en als je gevarieerd eet, dan krijg je waarschijnlijk voldoende vitamines en mineralen binnen. Toch kan het zijn dat je een tekort hebt aan bepaalde vitamines of mineralen. Dit kan komen doordat je van bepaalde voedingstoffen te weinig binnenkrijgt, je lichaam heeft van bepaalde voedingsstoffen meer nodig of je neemt sommige vitamines of mineralen minder goed op.

Waarvoor heb je vitamines nodig?
Vitamines en mineralen zijn belangrijk voor je lichaam, omdat ze ervoor zorgen dat je lichaam goed functioneert. Het is als het ware de olie die de motor (lichaam) draaiende houdt. Ze zijn belangrijk voor een normale groei en ontwikkeling.

Wat doen vitamines voor jouw lichaam?
Hieronder leggen we van een aantal vitamines en mineralen uit wat ze doen voor jouw lichaam. 

Vitamine A
Deze vitamine zorgt ervoor dat je niet ziek wordt. Oftewel: het zorgt voor een goede werking van het afweer- en immuunsysteem. Daarnaast is het ook goed voor je huid, haar en tandvlees. Zwangere vrouwen moeten oppassen met vitamine A. Ze mogen hiervan niet te veel binnenkrijgen.

Vitamine B6
Vitamine B6 is verantwoordelijk voor je weerstand en spijsvertering. Ook speelt het een rol bij de vorming van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Vitamine B12
Deze vitamine voorkomt een bepaalde vorm van bloedarmoede en zorgt voor een goede weerstand. Ook deze vitamine speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Daarnaast heeft B12 een rol bij de stofwisseling van foliumzuur.

Vitamine C
Allereerst helpt deze vitamine bij een goede weerstand. Daarnaast zorgt het ook voor sterke botten, gezonde tanden, huid en bloedvaten. Ook helpt deze vitamine bij het goed functioneren van het zenuwstelsel en draagt bij aan de energievoorziening. Daarnaast is vitamine C een antioxidant en beschermt het lichaam (samen met vitamine E) tegen vrije radicalen. De vrije radicalen spelen een rol bij het verouderingsproces. Vitamine C bevordert ook de opname van ijzer.

Vitamine D
Vitamine D zorgt voor sterke botten en tanden en zorgt voor een goede opname van calcium en fosfor. Ook speelt het een rol bij de weerstand en bij een goede werking van de spieren. Deze vitamine wordt in de huid onder invloed van de zon gemaakt.

Vitamine K
Deze vitamine is belangrijk voor de bloedstolling en voor de botstofwisseling. Deze vitamine wordt ook aanbevolen voor pasgeboren baby’s. Ze krijgen extra vitamine K om (hersen)bloedingen te voorkomen. Ze krijgen dit de eerste drie maanden, omdat ze dit zelf nog niet voldoende kunnen aanmaken.

IJzer
Dit mineraal is een belangrijk onderdeel van de rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof en dit is nodig voor de verbranding. Ook ondersteunt ijzer het immuunsysteem en helpt bij de energievoorziening.

Calcium
Stevigheid van het skelet en gebit komt door het mineraal Calcium. Ook is dit goed voor de spieren en voor het geleiden van prikkels naar zenuwen. Ook zorgt het voor de energievoorziening van de lichaamscellen, is betrokken bij de celgroei, bloedstolling en hormoonstofwisseling.

Jodium
Dit mineraal is belangrijk voor het functioneren van het zenuwstelsel, ondersteunt de energievoorziening en helpt bij de vorming van de schildklierhormonen.

Zink
De opbouw en afbraak van kookhydraten wordt ondersteund door zink. Daarnaast zorgt het ook voor groei en vernieuwing van weefsel, gezonde botten, huid, haar en een goed geheugen. Het draagt ook bij aan de vruchtbaarheid.

Extra aanvullen
Als je gevarieerd eet, heb je geen extra vitamines en mineralen nodig. Maar als dit niet lukt, kun je ervoor kiezen om voedingssupplementen te slikken. D.I.O. en DA hebben een groot aanbod van supplementen. Ze zijn online te verkrijgen of kom naar een van de winkels om je te laten adviseren.

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

De zomer komt eraan: Smeren, smeren, smeren!

Tegenwoordig wordt overal een ‘dag’ voor verzonnen. Eind mei was het zelfs ‘De dag van …