Home / Zorgspecial / Doktersassistent: Mooi en Belangrijk Werk

Doktersassistent: Mooi en Belangrijk Werk

‘Een doktersassistent is veel meer dan een assistent’

Het beroep doktersassistent heeft de afgelopen decennia een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Anja Holtkamp van huisartsenorganisatie HCDO en Yvette Veekamp van THOON geven aan: “ Het vak is veelomvattender geworden en daardoor ook veel interessanter. Er rijst echter een probleem aan de horizon; de komende jaren zal er veel meer vraag naar doktersassistenten ontstaan. 

Ondanks dat er veel mensen voor de opleiding kiezen, is er toch een groot tekort aan gekwalificeerde doktersassisenten. Daarom laten wij graag twee doktersassistenten aan het woord om over hun boeiende en belangrijke werk te vertellen. Want zonder assistent kan tegenwoordig geen enkele dokterspraktijk bestaan.”

Seydun Altundag
Seydun: “Toen ik begon, iets meer dan 30 jaar geleden, hadden we nog geen computers, maar werkten we met een kaartenbak. Het was destijds veel baliewerk en we hadden een beperkt aantal medische taken. Dat beeld is wel heel erg verschoven. Hierdoor voelt het voor mij steeds weer als een nieuwe baan die steeds interessanter werd. Het eerste contact van een patiënt met de praktijk is altijd met de doktersassistente. De assistente vraagt goed door om uit te vinden wat er aan de hand is. Dit om te voorkomen dat de patiënt niet bij de juiste zorgverlener een afspraak maakt. Dat betekent dat ik adviezen moet kunnen geven aan de patiënt. Ik moet dus weten waar ik over praat. Anderzijds moet ik herkennen wanneer een patiënt met spoed gezien moet worden. Als assistente moet ik dus altijd alert zijn en moet ik uitgebreide medische kennis hebben.

‘Als assistente moet ik dus altijd alert zijn en moet ik uitgebreide medische kennis hebben’ 

De laatste jaren hebben we als doktersassistente ook steeds vaker een eigen spreekuur waarin we zelf de patiënt zien. De band die je opbouwt met de patiënten geeft een extra dimensie aan het werk. Als je belangrijk werk wilt doen dat nooit gaat vervelen, dan is dit zeker een goede keus.”

Floor Fincken
Floor: “Ik werk nog niet zo lang in de huisartsenpraktijk. Oorspronkelijk studeerde ik verpleegkunde, maar het ziekenhuiswerk paste minder goed bij mij. Wat mij vooral aanspreekt is de veelzijdigheid van mijn werk in combinatie met de zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Wij zijn het eerste aanspreekpunt en daarmee zijn wij degene die aan de telefoon moeten onderzoeken hoe ernstig ziek iemand is. 

In de afgelopen Corona periode hebben wij ook een belangrijke rol gespeeld. Wij hoorden of zagen de potentiële Corona patiënten vaak als eerste. Wij moesten dan een inschatting maken over hoe ziek iemand zou kunnen zijn. En dat terwijl het ziektebeeld van Corona voor iedereen in de zorg compleet nieuw was. Je moet toch over behoorlijke medische kennis beschikken om dit te kunnen doen. Maar je ziet door zo’n situatie rondom Corona dat je nog dagelijks bijleert. Als doktersassistente voeren we ook medische handelingen uit. Dat maakt onze functie ook zo interessant voor zij-instromers die al elders in de zorg werkzaam zijn geweest.

Ik hou van de persoonlijke aanpak en het directe contact met onze patiënten die je steeds beter leert kennen. Daarnaast ben ik geïnteresseerd om triagist te worden, wat het werk als doktersassistente voor mij nog veel interessanter zou maken. Een triagist werkt bij de huisartsenpost en is daar ook de eerste persoon waarmee een patiënt contact heeft. Deze triagist moet telefonisch uitvragen wat er aan de hand is. Zij bepaalt uiteindelijk of de patiënt naar de huisartsenpost kan komen of dat de huisarts een visite bij de patiënt af moet leggen.

Ik wil iedereen die graag als doktersassistent wil werken, aanraden zich breed te oriënteren. Staar je niet blind te op werken in het ziekenhuis, maar kijk juist ook naar de huisartsenpraktijk. In de huisartsenpraktijk ben je breed inzetbaar, en zijn er mogelijkheden om door te groeien naar bijvoorbeeld de functie van praktijkondersteuner.”

Doktersassistent worden
Een opleiding tot doktersassistente in de huisartsenpraktijk wordt vaak aangeboden door een ROC. In een driejarig traject ontvangen studenten theorielessen en is er een aantal stageperiodes. Er zijn echter ook mogelijkheden om werken en leren te combineren. Dit kan interessant zijn voor zij-instromers. Denk aan mensen die al in de zorg werken maar interesse hebben voor een ander werkveld. Mocht je interesse hebben in het vak van doktersassistente en meer willen weten over de opleiding? Neem dan contact op met een van de huisartsenorganisaties in Oost Nederland.

Deze zijn:

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Carintreggeland: een lerende organisatie

‘Het contact met de cliënten vind ik erg leuk’ “Na mijn stage ben ik naast …