Home / Zorgspecial / ‘Door humor voelen ouderen zich juist meer serieus genomen’

‘Door humor voelen ouderen zich juist meer serieus genomen’

In gesprek met QuaRijn wijkverpleegkundige Eline van Wijngaarden

Van jongs af aan heeft mijn interesse bij ouderen gelegen. Hiermee doel ik niet alleen op 65 plussers, maar iedereen die ouder, en in mijn ogen daarom wijzer was dan ik. 

Gaaf werk!
In mijn werk als wijkverpleegkundige bij QuaRijn heb ik voornamelijk te maken met ouderen en dit vind ik enorm gaaf! De doelgroep is divers en uitdagend. Van revalidatie, somatische of psychische klachten tot dementie. Door te observeren en in gesprek te gaan met de cliënt probeer ik verder te kijken dan ‘het aantrekken van de steunkous’. Zo heb ik dagelijks contact met andere disciplines zoals huisartsen, therapeuten, apothekers en casemanagers. Deze samenwerkingen vind ik een van de mooiste onderdelen van mijn werk. Hierdoor kan de cliënt gerichte zorg ontvangen op ieder vlak van zijn leven!

Humor schept vertrouwen
Een vertrouwensband creëren met de cliënt is een ander belangrijk onderdeel van mijn werk. Een dosis humor kan een fantastisch hulpmiddel zijn om dit te bereiken. Het klinkt tegenstrijdig, maar door humor te gebruiken tijdens de zorg, lijken de meeste cliënten zich meer serieus genomen te voelen. Er is mij eens letterlijk gezegd door een cliënt dat hij niet dagelijks over zijn ziekten wilde praten, hier raakte hij depressief van. Dit betekent natuurlijk niet dat de ernst van de ziekte vergeten wordt.

‘Ik merk dat cliënten door mijn open houding graag meegaan in mijn sarcastische opmerkingen en grapjes’

Waar ik het voor doe
Ouderenzorg saai? Wat mij betreft absoluut niet! Naast heftige gesprekken over verlies, rouw en pijn, lach ik regelmatig met cliënten en halen we geintjes met elkaar uit. Ik merk dat cliënten door mijn open houding graag meegaan in mijn sarcastische opmerkingen en grapjes. Het gebeurt regelmatig dat ik met een grote glimlach de deur uit loop, wetend dat ik een cliënt met zo’n zelfde glimlach achterlaat. 

Voor dit soort momenten doe ik mijn werk. Om een lichtpuntje te vzijn, om te leren van alle kennis en ervaring die deze mensen al hebben opgedaan. Om versteld te staan van de kracht die zij op hoge leeftijd nog kunnen hebben.

Volg Eline op social media via: www.instagram.com/lienindezorg
Meer informatie?: www.werkenbijquarijn.nl

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Carintreggeland: een lerende organisatie

‘Het contact met de cliënten vind ik erg leuk’ “Na mijn stage ben ik naast …