zaterdag , 31 oktober 2020
Home / Zorgnieuws / Een onacceptabel onzichtbaar probleem

Een onacceptabel onzichtbaar probleem

Campagne om het slopende effect van metabole ziekten bij kinderen bekend te maken

Metabole ziekten, vrijwel niemand kent ze. Tóch zijn ze een van de grootste doodsoorzaken onder kinderen in Nederland. Meer dan 10.000 Nederlandse gezinnen hebben ermee te maken. Metakids, de stichting die fondsen werft voor onderzoek en behandeling van metabole ziekten, is gestart met een nieuwe campagne. Want een ziekte met zo’n verwoestende impact op het leven van kinderen mag niet onzichtbaar zijn.

Bij kinderen die met een metabole ziekte worden geboren, gaat er iets mis in de ‘chemische fabriek’ van hun lichaam. Meestal missen ze een eiwit of werkt deze niet goed, waardoor het lichaam voedingsstoffen onvoldoende opneemt of afvalstoffen onvoldoende afbreekt. In beide gevallen wordt het kind ziek. In plaats van opgroeien, begint een proces van onomkeerbare aftakeling, zowel lichamelijk als verstandelijk.

Enorme impact
De impact van een metabole ziekte is enorm. Veel kinderen halen hun eerste verjaardag niet eens. Vaak onzichtbaar voor de buitenwereld omdat het zich afspeelt achter de deuren van het gezin of ziekenhuis. Deze onzichtbaarheid en onbekendheid is een groot obstakel voor families en onderzoekers, constateert stichting Metakids. Vandaar deze nieuwe campagne. De campagne, gemaakt door Ceci n’est pas un bureau, gaat deze week van start en zal te zien zijn in outdoor media (digitale outdoor, abri’s, billboards en digitale masten langs de snelweg) en via socials.

Over Metakids
Metakids gelooft dat alle slopende metabole ziekten bij kinderen te behandelen zijn en rust niet tot alle kinderen met zo’n ziekte ‘normaal’ kunnen opgroeien. Dat doet ze door geld in te zamelen voor onderzoeken bekendheid te zoeken voor deze onbekende ziekten. Metakids wil dat zoveel mogelijk metabole ziekten al bij de hielprik ontdekt worden, zodat er direct behandeldkan worden. Ook wil ze ervoor zorgen dat artsen door onderzoek meer behandelmethoden vinden.De onderzoekendie Metakids financiert richten zich zowel op de diagnostiek en behandeling van metabole ziekten, als op de verbetering van de kwaliteit van leven voor patiënten.

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Thuis in de huiskamer

De buurthuiskamers van het Leger des Heils vervullen een belangrijke plek in de Nederlandse samenleving. …