woensdag , 29 juni 2022

Een warm welkom

Als redacteur van Zorg & Ziekenhuis schrijft René maandelijks een column. De column van deze maand: “Een warm welkom

In ziekenhuizen ontmoet ik medewerkers die zich speciaal richten op gastvrijheid. Die doen dat vanuit hun hart. Uit de gesprekken die ik met hen voer blijkt veel gevoel en passie voor hun werk. Mooi vind ik dat. Het geeft energie.

Gastvrijheid gaat veel verder dan een afvinklijstje volgen. Gastvrijheid begint bij jezelf. Anders gezegd: een goede gastvrouw of gastheer zorgt ook goed voor zichzelf. Ik moet dan denken aan de stewardess die voor het begin van de vlucht uitlegt hoe het zuurstofmasker werkt. Eerst je eigen masker opzetten en daarna pas je kind naast je helpen. Als vader doet dat zeer. Maar ik begrijp het wel.

In de zorg begrijpen we steeds beter hoe dat werkt, gastvrijheid. En soms moeten we elkaar wat helpen. Neem nou dat ziekenhuis met tegenover de ingang een balie met daarachter de receptionistes. Een onderschat beroep! Als een patiënt of bezoeker door de draaideur komt, vormen zij het eerste contact met het ziekenhuis. Zij zorgen voor de eerste opvang. Als ziekenhuis kun je maar één keer een eerste indruk maken.

Maar vrolijk keken de receptionistes niet. En waarom niet? Ze hadden last van de tocht. Het was winter en de westenwind stond vol op de ingang. En de verwarming was stuk. Hoe hadden ze dat opgelost? Door kacheltjes van huis mee te nemen en achter de balie te plaatsen. En inderdaad, tussen hun voeten lag een wirwar van draden, verlengsnoeren en verdeelstekkers. Hun probleem had binnen het ziekenhuis geen hoge prioriteit. Raar maar waar.

Om een lang verhaal kort te maken, die verwarming hebben we gerepareerd. Het probleem werd opgelost. Of dat ziekenhuis inmiddels echt gastvrij is geworden? Vraag het de dames!

Bron: Zorg & Ziekenhuis
Redacteur: René Drost

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Medisch Rekenen met MeneerMegens

‘Een infuus moeten worden doorgespoeld met 0,5 liter NaCL in 20 minuten. Op hoeveel ml/uur stel je de pomp in?’ Toen ik afgelopen …