woensdag , 29 juni 2022
Muziek tijdens operatie
Muziek tijdens operatie

Film kijken of muziek luisteren tijdens operatie

Tijdens een operatie film kijken of naar je favoriete muziek luisteren. Grote kans dat dit in de toekomst voor iedereen mogelijk wordt! Het Flevoziekenhuis doet momenteel mee aan een onderzoek van het AMC. Uit dit onderzoek moet blijken of het kijken naar een film of het luisteren naar muziek tijdens een operatie met een ruggenprik of onder lokale verdoving helpt om beter te ontspannen. 

Spanning voor een operatie kan de beleving van de patiënt beïnvloeden, ook tijdens en na de ingreep. Spanning en pijn worden nu vooral verminderd met medicatie. De onderzoekers willen kijken of ook ontspanning een positieve invloed kan hebben. 
De patiënten kijken met de HappyMed videobril naar een film of luisteren met een koptelefoon naar hun favoriete muziek. Tijdens en na de operatie worden de bloeddruk en hartslag van de patiënten bekeken. De mate van stress wordt gemeten aan de hand van een gevalideerde vragenlijst. De gedachte is dat een patiënt door de afleiding minder pijn ervaart en hierdoor mogelijk minder pijnmedicatie nodig heeft.

In totaal doen 25 orthopediepatiënten uit het Flevoziekenhuis mee aan het onderzoek. Het gaat in alle gevallen om operaties aan een knie of enkel.

Meer weten? Bekijk hier het filmpje! https://vimeo.com/channels/1339246/255057879

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Maak kennis met de hbo-opleiding van de HZ

Bij HZ University of Applied Sciences vind je diverse zorggerelateerde hbo-opleidingen. Op bachelorniveau biedt HZ …