dinsdag , 24 mei 2022
Verpleegkundigen Mirjam Arwert en Susanne Bouwmeester werken met het stille medisch oproepsysteem

Geen bliepjes en piepjes door stille monitor

Als je in wel eens in het ziekenhuis aan de bewaking hebt gelegen, of bij iemand op bezoek was, dan ken je de bliepjes en piepjes van de bewakingsmonitor. Op de afdelingen intensive care, neonatologie en kinder- en jongeren van Ziekenhuis Gelderse Vallei kan het geluid van de monitor sinds kort uit. Verpleegkundigen dragen een smartphone bij zich met daarop de beelden en alarmen van de bewakingsmonitor. Zo kunnen zij op ieder moment zien welke alarmerende waarden of veranderingen er optreden en daarop reageren. 

Stilte is ook beter voor het herstel van een patiënt. Op de intensive care kan verwardheid (een delier) door alle geluiden worden voorkomen. En kinderen slapen rustiger. Ook voor ouders die in het ziekenhuis bij hun kind zijn en overnachten geeft dit rust. Door dit systeem in gebruik te nemen hoort Ziekenhuis Gelderse Vallei tot de top 10 ziekenhuizen in Nederland die hiermee werkt.

Verpleegkundige Wiebe Goodijk vertelt dat dit stille oproepsysteem ook een verbetering voor zijn werk op de intensive care betekent. Wiebe: ‘Een groot deel van de alarmgeluiden bij het bed verdwijnen en komen nu rechtstreeks bij de verpleegkundige terecht die voor die patiënt werkt. De juiste informatie komt bij de juiste verpleegkundige. Ik word dus veel minder gestoord door alarmgeluiden van patiënten waar andere verpleegkundigen al voor zorgen. Ik kan direct zien of actie nodig is.’ Als het aan hem ligt, blijft het hier niet bij. Hij wenst: ‘Op naar een nóg stillere intensive care. Met straks ook de alarmen van de beademing en de infusen via onze smartphone.’

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Maak kennis met de hbo-opleiding van de HZ

Bij HZ University of Applied Sciences vind je diverse zorggerelateerde hbo-opleidingen. Op bachelorniveau biedt HZ …