Home / Column / Mevrouw glimlacht tevreden met dit momentje van persoonlijke aandacht

Mevrouw glimlacht tevreden met dit momentje van persoonlijke aandacht

Als redacteur van Zorg & Ziekenhuis schrijft Jiska Sanders maandelijks een column. De column van deze maand: “Mevrouw glimlacht tevreden met dit momentje van persoonlijke aandacht”

“… En dan nu met de linkerzij tegen het apparaat, armen omhoog, even diep inademen ennnn vásthouden de ademmmm…. Klaar! Ademt u maar door, de longfoto’s zijn klaar.” Weifelend gaan de armen naar beneden en wat onzeker kijkt ze me aan. “Maar moet de rechterzij niet ook nog, zuster? Want het zit eigenlijk rechts…” En ter demonstratie priemt er een rimpelige vinger in de ribbenkast, onder de al beduidend neerwaarts dalende naakte rechterbuste. “Nee hoor,” leg ik uit: “röntgenstraling gaat dwars door uw lichaam heen, dus alles staat er nu al op. Ook wat aan de rechterkant zit.” Ik zie het begrip dagen in haar ogen. En dan verzucht ze hardop wat oudere patiënten wel vaker doen: “Er kan ook zo veel tegenwoordig! Ik vind dat zo knap!”

Omdat ze nog geen centimeter richting de kleedkamer verschoven is en inmiddels nieuwsgierig om mij heen richting de schakeltafel van de röntgenapparatuur probeert te gluren, veroorloof ik me een kort praatje. Er is toch nog geen volgende patiënt en ik vind haar interesse leuk. Ja, er kan zo veel! Dat maakt ons vak ook zo leuk. De medische techniek gaat nog steeds vooruit, en hard ook. Maar dit specifieke onderzoek bestaat al heel lang hoor mevrouw…

Mevrouw glimlacht, tevreden met dit momentje van persoonlijke aandacht. Ze maakt aanstalten om terug naar de kleedkamer te schuifelen, en grijpt dankbaar mijn uitgestoken arm als steun. Bij de kleedkamer aangekomen krijg ik nog even een kneepje in mijn arm, terwijl ze me staande houdt en dringend zegt: “Alles leuk en aardig, maar nou niet die foto’s aan de Playboy verkopen hè!”

Deze keer zit de glimlach op mijn gezicht.

Bron: Zorg & Ziekenhuis
Redacteur: Jiska Sanders

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Medisch Rekenen met MeneerMegens

‘Een infuus moeten worden doorgespoeld met 0,5 liter NaCL in 20 minuten. Op hoeveel ml/uur stel je de pomp in?’ Toen ik afgelopen …