donderdag , 30 juni 2022

Goed of goedkoop?

Als redacteur van Heel Holland Zorgt in de Praktijk schrijft Elise maandelijks een column. De column van deze maand: “Goed of goedkoop?

Als ik om me heen kijk verbaas ik me wel eens hoe vaak mensen nieuwe kleding kopen. Eigenlijk niet vreemd als je ziet hoe goedkoop kleding soms is.Tegelijkertijd ook gek als je weet dat elke Nederlander gemiddeld al 173 items in de kast heeft liggen. We kopen niet alleen steeds meer, maar ook steeds goedkopere items. En we dragen kleding ook steeds minder lang.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nooit zo heel bewust bezig was met duurzaamheid. Ja, ik scheid mijn afval, eet vaak vegetarisch en biologisch, breng oude kleding naar de kringloopwinkel en rijd weinig met de auto. Maar bij de koop van spullen dacht ik niet zo na over de impact ervan op het milieu. Bij kleding vind ik vooral een goede pasvorm en mooie materialen belangrijk. Daardoor koop ik sowieso weinig fast fashion en betaal ik dus vaak wat meer voor mijn kleding.

Ik schrok echter wel van een documentaire op tv over de impact van de kledingindustrie op mensen, dieren en het milieu. Natuurlijk wist ik dat er vaak sprake is van erbarmelijke werkomstandigheden en slechte lonen bij de productie. Maar ik was me er niet van bewust dat er zoveel bestrijdingsmiddelen, water, kleurstoffen en bleekmiddelen gebruikt worden bij het maken van een kledingstuk. En dan te bedenken dat van alle nieuwe kleding in de Nederlandse winkels jaarlijks zo’n 21,5 miljoen stuks niet verkocht worden. En wist je dat we in Nederland per jaar zo’n 1,2 miljoen nieuwe kledingstukken vernietigen?

Het zette mij aan het denken: heb ik echt iets nieuws nodig? Kan ik het wellicht ook tweedehands kopen?

Hoe goed en duurzaam koop jij? Bekijk vooral de documentaire “genaaid” voor overtuigende beelden en feiten.

Bron: Heel Holland Zorgt in de Praktijk
Redacteur: Elise Disselhorst 

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Medisch Rekenen met MeneerMegens

‘Een infuus moeten worden doorgespoeld met 0,5 liter NaCL in 20 minuten. Op hoeveel ml/uur stel je de pomp in?’ Toen ik afgelopen …