dinsdag , 5 juli 2022
Goede nacht - Lekker slapen & beter presteren bij onregelmatige werktijden

Goede nacht boek over onregelmatig werken en de invloed daarvan op slapen

Circa 1,4 miljoen Nederlanders zijn volgens het CBS’s nachts wakker en aan het werk. En dit aantal neemt toe. De slaap- en gezondheidsproblemen daarmee echter ook. Een hoog ziekteverzuim, meer fouten en ongelukken, mindere werkprestaties. Jarenlang nachtwerk verhoogt zelfs het risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Genoeg redenen om te stoppen met avond- en nachtdiensten. Maar dat kan niet en velen willen het niet. Hoe ga je om met de in totaal 4 miljoen mensen die in onze 24-uurs samenleving buiten de zogenoemde kantoortijden werken?

Hoe kun je, met behoud van de voordelen, de nadelen van werken in ploegen, in de nacht of op onregelmatige tijden, zo klein mogelijk maken? Om antwoord te geven op deze vraag schreven Irma Leijten en Aline Kruit Goede nacht, het eerste Nederlandstalige boek over onregelmatig werken en de invloed daarvan op slapen. Met behulp van de nieuwste wetenschappelijke inzichten en ervaringsverhalen, geven zij adviezen over hoe je gezond onregelmatig kunt werken. Na het lezen van Goede nacht weten avond- en nachtwerkers wat zij zelf kunnen doen om toch goed te slapen en gezond te blijven.

‘Een belangrijke vaardigheid om in balans te blijven is het tijdig aan de rem rekken om te rusten. Remmen voordat je tegen de lamp loopt’ – Jacco Eltingh

De waarde van een goede nachtrust krijgt de laatste jaren gelukkig meer aandacht. Een goede nachtrust is essentieel voor zowel het geestelijke als het lichamelijke herstel. Maar de waarde van een goede nachtrust is ook uit te drukken in euro’s. Fouten, ongelukken en ziekteverzuim kosten het bedrijfsleven tijd, energie en geld. De gevolgen van slaapproblemen kosten onze Nederlandse samenleving jaarlijks 1,5 tot 3 procent van het bruto nationaal product. Dat betekent minimaal zo’n 12,4 miljard euro. In Goede nacht beschrijven Irma en Aline hoe organisaties effectieve maatregelen kunnen nemen voor veiliger werken, betere werkprestaties en duurzaam inzetbare tevreden medewerkers.

Irma Leijten werkt al jaren als trainer en coach in het bedrijfsleven. Haar expertise ligt op het faciliteren van gedragsverandering door Acceptance and Commitment Therapy (ACT) met als doel een energiek en uitgeslapen werkleven, ook bij onregelmatige werktijden. Ze heeft behalve het boek Eerste hulp bij beter slapen ook de online-training Beter Slapen gemaakt in samenwerking met Psychologie Magazine.

Aline Kruit is een ondernemer die als arts werkt in de geestelijke gezondheidszorg en professionals opleidt tot ACT-therapeut. Ze is expert op het gebied van de gedragstherapeutische behandeling van slaapproblemen met ACT en heeft twee boeken over dit onderwerp op haar naam staan. Slapen is niets doen en Eerste hulp bij beter slapen.

| Irma Leijten & Aline Kruit | 180 pag. | Prijs: € 22,95 | Uitvoering: paperback| Verschijnt: 25 november 2020 | ISBN 978 94 627 2255 2 | Uitgever: Thema

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Maak kennis met de hbo-opleiding van de HZ

Bij HZ University of Applied Sciences vind je diverse zorggerelateerde hbo-opleidingen. Op bachelorniveau biedt HZ …