zondag , 22 mei 2022

Hartritmestoornissen sneller in beeld

Cardioloog-elektrofysioloog dr. Lukas Dekker van het Catharina Ziekenhuis is benoemd tot hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Zijn deeltijd leerstoel ‘Technology for outcome-driven cardiac care’ weerspiegelt de ambitieuze samenwerking tussen het grootste hartcentrum van Nederland en de TU/e in Brainport Eindhoven. Met deze leerstoel wordt een verdere impuls gegeven aan het ontwikkelen van technologische oplossingen om de kwaliteit van zorg te verbeteren voor hartpatiënten. “En door nieuwe toepassingen te ontwikkelen, willen we de alsmaar stijgende zorgkosten terugdringen”, aldus Dekker.

Dekker houdt zich bezig met screening en behandeling van patiënten met hartritmestoornissen. Naast onderzoek in een internationaal netwerk, zal hij in Brainport Eindhoven zijn bijdrage leveren aan de ontwikkeling van nieuwe technieken om in een zo vroeg mogelijk stadium boezemfibrilleren vast te stellen. “Door de ziekte eerder op te sporen, kunnen we sneller met de behandeling starten waardoor we hartfalen en beroertes voorkomen”, zegt Dekker. In één van die onderzoeken werkt hij nauw samen met het slaapcentrum Kempenhaeghe. Samen onderzoeken zij de relatie tussen slaapstoornissen en hartritmestoornissen.

Artificial intelligence
Ook wordt gewerkt aan nieuwe technologie om de invasieve katheter-behandeling van boezemfibrilleren te verbeteren. “En een andere ambitie ligt op het gebied van kamerritmestoornissen die soms ook een fatale afloop kunnen hebben. Met behulp van geavanceerde beeldvorming en artificial intelligence willen we mensen die risico lopen op kamerstoornissen eerder opsporen.”

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Maak kennis met de hbo-opleiding van de HZ

Bij HZ University of Applied Sciences vind je diverse zorggerelateerde hbo-opleidingen. Op bachelorniveau biedt HZ …