zondag , 22 mei 2022
‘Dokter’ Lois en Harper ‘onderzoeken’ Skylar (met hondepootjesgips) met de stethoscoop. Demi kijkt nieuwsgierig toe.

Hoe kun je organen printen met een 3D-printer?

Open dag HagaZiekenhuis trekt veel bezoekers

Hoe werkt een dialyseapparaat? Wat is Deep Brain Stimulation? En hoe kun je organen printen met een 3D-printer? Medewerkers en vrijwilligers legden het allemaal enthousiast uit op 16 maart tijdens de open dag van het HagaZiekenhuis en het Juliana Kinderziekenhuis. De ruim 2.000 bezoekers keken hun ogen uit.

Wie de moeite had genomen om naar de open dag te komen, kreeg een brede kijk op wat er in beide ziekenhuizen gebeurt. Er waren rondleidingen in de operatiekamers, over de Medium Care en door het Radiologisch Centrum. Bezoekers konden een kijkje nemen in het Ronald McDonaldhuis, het Geboortehotel Haga en de verloskamers van het Haga Juliana Geboortecentrum. Ook waren er medische innovaties te bewonderen. Denk aan de Lucas Hartpomp, die mensen reanimeert zonder ooit moe te worden. Of Zora de zorgrobot die wordt ingezet bij revalidatieprogramma’s.

Geen krulstaart
In het Auditorium gaven tien specialisten presentaties over hun vakgebied. “De belangstelling was groot,” merkte ook gipsmeester en hostLeendert-Jan Doornbos op: “Het werd steeds drukker in de zaal.” Hartchirurg Gerard Hoogenkerk gaf een presentatie over hartklepreparaties en –vervangingen. Hij kreeg de lachers op zijn hand toen hij sprak over het plaatsen van een varkenshartklep bij mensen. “Wees maar gerust: je gaat er niet van knorren en je krijgt ook geen krulstaart.”

Bezoekers konden een oogmeting, longfunctietest, hoortest en andere metingen laten verrichten. Mevrouw Baden (77) kwam speciaal voor de bloeddrukmeting. “Ik had het programma van de open dag uit de krant geknipt. Ik vond het erg gezellig! De bloeddruk was helaas iets te hoog… Maar dat had ik wel verwacht.” Zij werd naar de huisarts verwezen voor een nieuwe meting.

Gips, gips en nog eens gips
Bij de kinderen was de gipskamer een populaire bestemming. De gipsmeesters draaiden overuren bij het gipsen van bijna 1.000 kinderarmpjes. Dat was ook te zien aan de wachtrij van enkele tientallen meters al bij aanvang van de open dag. “Ik wilde weten hoe het voelt om gips te hebben. Ik heb namelijk nog nooit iets gebroken”, zegt Fleur. “Het gips gaat er maandag pas af. Ik wil mijn klasgenoten voor de gek houden”, vertelt ze met een brede lach op haar gezicht.

De 8-jarige Marjolein ging als dokter op de foto. Dat deed ze niet zonder reden. “Ik wil graag kinderarts worden. Daarom vond ik het heel leuk om hier rond te kijken. Wat ik het leukste vond? Ik kan niet kiezen!”

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Maak kennis met de hbo-opleiding van de HZ

Bij HZ University of Applied Sciences vind je diverse zorggerelateerde hbo-opleidingen. Op bachelorniveau biedt HZ …