dinsdag , 24 mei 2022

Hoe vertel ik het de kinderen?

De diagnose kanker heeft invloed op het hele gezin. Kinderen zijn vaak een grote zorg, zeker als ze nog jong zijn. Hoe vertel je dat hun vader of moeder ziek is? Het Helen Dowling Instituut (HDI) geeft enkele handvatten.

Je eerste gevoel is misschien om de ziekte zo ver weg mogelijk van je kinderen te houden. Een logische reactie, maar het is af te raden om de ziekte helemaal te verzwijgen. Al zijn ze heel jong, dan voelen kinderen toch aan dat er spanningen zijn. Bovendien kunnen kinderen het via via horen.

Verwerking op hun eigen manier
Hoe open je over de ziekte bent ligt aan de leeftijd van de kinderen en wat ze aankunnen. Ieder kind verwerkt het bericht op zijn eigen manier, passend bij zijn karakter en leeftijd. Angst, verdriet, boosheid en onzekerheid zijn normale reacties die horen bij een nare gebeurtenis zoals kanker in het gezin. Geef ruimte aan hun gevoelens en probeer het dagelijks ritme en gewoonten van de tijd vóór de ziekte zoveel mogelijk te handhaven.

(Niet) praten over de ziekte
Duidelijke en praktische informatie geven over de ziekte en behandelingen zorgt ervoor dat kinderen bij het proces betrokken worden, maar het hoeft natuurlijk niet altijd over de ziekte te gaan. Een therapeut van het HDI vertelt:”Let op de signalen die je kind geeft als het over de ziekte gaat. Ik had laatst een gezin op gesprek en op een gegeven moment hield het 6-jarige zoontje zijn handen voor zijn oren en zei: ‘Jullie praten te hard, mag ik weer spelen?’. Hij gaf dus impliciet aan dat hij even niet meer wilde en dat is dan ook goed.”

Over het Helen Dowling Instituut
Het Helen Dowling Instituut (HDI) biedt sinds 1988 professionele psychologische zorg aan mensen met kanker en hun naasten. Vanuit vestigingen in de regio Utrecht en Arnhem/Nijmegen én via online therapie helpen ze jaarlijks ruim 2.300 mensen met klachten als angst, depressie en vermoeidheid door kanker. Daarnaast verricht deze GGZ-instelling wetenschappelijk onderzoek naar psychologische zorg bij kanker, en biedt het trainingen aan op het gebied van vitaliteit en energiemanagement in de zorg en het bedrijfsleven.

Bekijk ook

Maak kennis met de hbo-opleiding van de HZ

Bij HZ University of Applied Sciences vind je diverse zorggerelateerde hbo-opleidingen. Op bachelorniveau biedt HZ …