woensdag , 25 mei 2022

Huidkankerdag bevestigt noodzaak controle

Resultaten huidcontrole in Ziekenhuis Gelderse Vallei

Op zaterdag 2 juni was de landelijke Huidkankerdag. Ziekenhuis Gelderse Vallei bood geïnteresseerden de mogelijkheid om gratis de huid te laten controleren. De dermatoloog bekeek of er plekjes op de huid waren die kunnen duiden op (een voorstadium van) huidkanker. Naast de huidcontrole kregen bezoekers informatie over hoe zij zelf het beste hun huid kunnen beschermen én controleren.

Huidkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker en het aantal gevallen neemt ieder jaar met 3 tot 5% toe. De afgelopen 10 jaar is het aantal mensen dat voor het eerst de diagnose huidkanker krijgt, verdrievoudigd van 15.000 naar meer dan 45.000 personen per jaar. Vooral zonlichtverbrandingen veroorzaken huidkanker, zeker wanneer de huid jaar na jaar verbrandt.

Resultaten
In totaal meldden zich 85 mensen aan voor een controle. Daarvan hadden 12 mensen een verdacht plekje. Zij kregen het advies om naar de huisarts te gaan voor verder onderzoek en/of verwijzing naar de dermatoloog. Van deze personen werd bij 5 personen een basaal- of plaveiselcelcarcinoom gevonden. De overige 7 personen hadden voornamelijk onrustige of atypische moedervlekken. Na microscopisch onderzoek door de patholoog wordt duidelijk of dit voorstadia van een melanoom zijn.

Voorkomen is beter
Door regelmatig de huid te controleren kan huidkanker in een vroeg stadium ontdekt en behandeld worden. Vroegtijdige herkenning geeft de grootste kans op genezing. Daarnaast zijn bewustwording en preventie erg belangrijk; een goede bescherming van de huid is zeer noodzakelijk tijdens buitenactiviteiten zoals zonnen, recreëren, sporten of werken. Zie je een raar plekje op de huid, bezoek dan ook de huisarts.

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

De zomer komt eraan: Smeren, smeren, smeren!

Tegenwoordig wordt overal een ‘dag’ voor verzonnen. Eind mei was het zelfs ‘De dag van …