zaterdag , 5 december 2020
Home / Zorgnieuws / Lotgenotencontact onmisbaar voor rouwende ouderen

Lotgenotencontact onmisbaar voor rouwende ouderen

Veel ouderen krijgen in de laatste fase van hun leven te maken met het verlies van hun partner. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat vijfentwintig procent van deze ouderen moeite heeft om met dit verlies om te gaan. Dit kan op haar beurt leiden tot eenzaamheid, depressie of fysieke klachten. Om te achterhalen wat ouderen kan helpen om te gaan met verlies, voerden het Nationaal Ouderenfonds, coöperatie DELA en Roessingh Research and Development samen met partners uit Zwitserland en Portugal een apart onderzoek uit onder deze doelgroep. Daarbij werden rouwende ouderen uit deze drie landen geïnterviewd. Wat bleek? Ouderen blijken behoefte te hebben aan lotgenotencontact.

Onderzoekers van de organisaties hielden in de verschillende landen diepte-interviews met dertig weduwen en weduwnaars. Tien hiervan wonen in Nederland. Deze rouwende ouderen gaven aan dat, na het overlijden van hun partner, zij vaak niet de steun vonden in de directe omgeving waar zij wel op hadden gehoopt of zelfs gerekend. Achtergebleven partners merken dat het contact – als alleenstaande – met de vertrouwde kring anders voelt dan voorheen. Zij gaan daarom vaak op zoek naar nieuwe contacten voor steun. Degenen die in hetzelfde schuitje zitten, zijn daarbij het meest waardevol.

Zo geeft een van de respondenten (man, 81 jaar, was 56 jaar samen met partner) aan dat hij het erg vindt dat mensen uit zijn netwerk niet meer vragen naar hoe hij zich voelt na het verlies van zijn vrouw. Alsof ze dat niet durven. ‘Ze vinden snel dat het maar eens over moet zijn, terwijl het proces voor degene in rouw juist net begint.’ Een vrouw van 74 jaar en 24 jaar samen geeft aan dat ze het afschuwelijk vond opeens alleen te zijn na alles samen te hebben gedaan. ‘Ik kon nergens mijn verhaal kwijt. Het contact met lotgenoten is voor mij heel belangrijk. Fijn om met iemand te praten die weet hoe het voelt. Je begrijpt het pas als je het zelf hebt meegemaakt.’

‘Het sociaal netwerk is vaak bang voor de reactie van degene die in de rouw is. Hoe moet je reageren als iemand plotseling begint te huilen? Hoe is het als iemand alleen maar over de overleden partner en het verdriet wil praten? Soms is het makkelijker om het onderwerp of zelfs de rouwende te vermijden, dan niet weten wat je moet zeggen of doen. Uit ons onderzoek blijkt dat het juist ‘vreemde’ lotgenoten zijn die beter in staat zijn te begrijpen welke gevoelens er spelen. Men voelt zich over het algemeen veiliger om over het verlies te praten met mensen die ook hun partner zijn verloren.’ – aldus Marije Blok, projectmanager Innovatie bij het Nationaal Ouderenfonds.

Dit onderzoek is uitgevoerd in het kader van LEAVES, een project binnen het Europese Active and Assisted Living (AAL) programma. Binnen dit project werken Europese onderzoekers, bedrijven en techniekontwikkelaars samen om een digitale hulp bij rouw te ontwikkelen. Deze online dienst biedt rouwende ouderen de mogelijkheid om hun verhaal te delen en een programma dat ondersteunt bij het doorlopen van rouw. De resultaten van deze studie helpen om deze dienst vorm te geven. Nu het in de corona-periode niet meer vanzelfsprekend is om met elkaar af te spreken en elkaar te steunen – zeker voor ouderen – bieden digitale mogelijkheden allerlei nieuwe mogelijkheden. Het project LEAVES beoogt hier op een laagdrempelige manier op in te spelen.

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Oudere Nederlander voelt zich gemiddeld zes jaar jonger

Vijftigplusser is tevreden met gezondheidszorg, maar heeft weinig vertrouwen in coronamaatregelen Het overheidsbeleid ten aanzien …