vrijdag , 1 juli 2022

Maria Neema heeft het gewicht van een half pak suiker…

Albert Schweitzer Fonds en Radboudumc Amalia kinderziekenhuis steunen zorgmedewerker Milou van Ingen bij uitbreiding van haar Intensive Care Unit voor baby’s in Tanzania

Zo klein als een half pak suiker: 500 gram. Het gewicht van een half pak suiker. Armpjes als luciferstokjes. Een hoofdje zo groot als een kleine sinaasappel. Maria Neema is haar naam. Vier maanden te vroeg wordt zij uit de buik van haar moeder gehaald. Als zij niet wordt gehaald, zal ze sterven.

Kwetsbaar en piepklein is Maria Neema wanneer ze binnen wordt gebracht bij de Intensive Care voor baby’s in het Sengerema ziekenhuis in het oost-Afrikaanse Tanzania. De zorgmedewerkers van de Intensive Care Unit (NICU) voor baby’s staan klaar. Maria Neema’s hartje gaat tekeer in haar borstkas en haar nog onvolgroeide longetjes pompen snel en onregelmatig de lucht in haar lijfje. Al vlot voorziet een slangetje in haar neus haar van zuurstof en houdt de houten couveuse haar warm. Na vier maanden omringd te zijn geweest door de goede zorg en de nodige apparatuur van de NICU, bereikt Maria Neema de magische grens van twee kilogram. Ze mag naar haar liefhebbende familie om thuis verder te groeien. Maar nog iedere maand komt haar moeder terug naar het ziekenhuis en laat trots haar Maria Neema zien.

De passie van Milou van Ingen
Milou van Ingen (31) is Physician Assistant en werkt op de Intensive Care voor pasgeborenen in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis in Nijmegen. Vijf jaar geleden werd zij geattendeerd op Sengerema Hospital in Tanzania. Wegens de hoge babysterfte vatten haar collega’s de wens op om hier een Neonatal Intensive Care Unit (NICU) op te zetten. Geraakt door dit hartverwarmende en ambitieuze initiatief, reisde Milou in 2015 voor het eerst naar Sengerema, de plek die zij tegenwoordig beschouwt als haar tweede thuis. Zij realiseerde er samen met haar Tanzaniaanse collega’s binnen enkele maanden de eerste Intensive Care Unit voor baby’s. Het resultaat van haar passie en liefde voor het leven en de zorg.

De Intensive Care Unit voor zieke baby’s in Sengerema is inmiddels vijf jaar open. De babysterfte in de regio is met 40% aanzienlijk gedaald. Milou: “Een resultaat waar ik trots op ben! Inmiddels is de toestroom van baby’s die intensieve zorg moeten krijgen verdrievoudigd. De afdeling groeit letterlijk uit z’n voegen. Er liggen nu meestal 3 baby’s in een bedje en dokters en verpleegkundigen staan regelmatig voor de keuze welke baby zuurstof kan krijgen en welke niet, omdat er meer zieke baby’s zijn dan apparatuur. Daarom moet er nu snel een grotere unit met meer apparatuur worden gerealiseerd. Alleen zo kunnen we adequate zorg blijven bieden aan de 1500 ernstig zieke baby’s die we hier per jaar binnen krijgen”.

Help Milou
Op 16 juni lanceren Milou en het Nederlands Albert Schweitzer Fonds de ‘NICU crowdfunding actie’. Het streven is om de 8.000 euro die nodig is binnen een maand bij elkaar te hebben. Het bedrag zal worden geïnvesteerd in couveuses, zuurstofapparaten, hartmonitoren, infuusnaalden en trainingsmateriaal voor reanimatie. Het zorgpersoneel kan hiermee voor lange tijd duizenden baby’s weer toereikende zorg bieden.

Mensen die Milou willen helpen kunnen gaan naar www.nasf.nl. 100% van de donaties wordt ingezet voor realisatie van de Intensive Care afdeling voor baby’s in Tanzania.

Bekijk ook

Maak kennis met de hbo-opleiding van de HZ

Bij HZ University of Applied Sciences vind je diverse zorggerelateerde hbo-opleidingen. Op bachelorniveau biedt HZ …