donderdag , 30 juni 2022

Medisch Rekenen met MeneerMegens

‘Een infuus moeten worden doorgespoeld met 0,5 liter NaCL in 20 minuten. Op hoeveel ml/uur stel je de pomp in?’

Toen ik afgelopen zomer aan het BBQ’en was met een aantal vrienden kreeg ik een berichtje binnen van iemand die zichzelf een ‘luie verpleegkundige’ noemde. Hij was gewend dat hij een voedingspomp kon instellen ‘op de pomp’. Hij hoefde alleen maar het aantal ml en het aantal uur in te geven en de pomp deed zijn werk. Nu was hij overgestapt van ziekenhuis en moest hij werken met een pomp die niet zelf kon rekenen. Hoe kon hij nu 0,5 liter in 20 minuten laten inlopen?

De vraag van deze maand
Superhandig hoor, als een pomp dat zelf kan, maar als verpleegkundige gaat dit ook wel lukken zonder deze functie, tenminste als je weet wat je moet doen. Je moet instellen hoeveel ml er in 1 uur inloopt. Er moet 0,5 liter gegeven worden, dit is 500 ml. Dit is echter in 20 minuten, de pomp gaat uit van 1 uur. Een uur bestaat uit 60 minuten. Je weet het nu van 20 minuten, naar 60 minuten is 3x zoveel. Je moet dan ook het aantal ml met deze factor vergroten: 500 x 3 = 1.500. Je stelt de pomp dus in op 1.500 ml/uur. Veel succes ermee! 

Extra hulp
Mocht je nog meer hulp nodig hebben? Neem dan een kijkje op mijn gratis toegankelijke website www.meneermegens.nl voor uitleg over dit en alle andere onderwerpen.bij het vergroten van de medicatieveiligheid. 

Tot de volgende keer!  

Ben je op zoek naar meer oefenvragen en rekenhulp?
Kijk dan op: meneermegens.nl

Bekijk ook

Goede doelen acties, moet het ietsje minder?

Onlangs kwam op social media weer een bericht voorbij van iemand, die zich stoorde aan …