zaterdag , 21 mei 2022

Medisch Rekenen met MeneerMegens

Het aantal kijkers van mijn YouTube-kanaal ‘MeneerMegens’ loopt steeds verder op. Het is wachten tot de 2 miljoenste kijker zich aandient. Wie had dat ooit gedacht? Ik zeker niet toen ik in 2013 begon met het opnemen van mijn uitleg voor mijn eigen studenten. Op hun verzoek ben ik hiermee begonnen, want ze vonden het wel erg fijn als ze mijn uitleg thuis nogmaals konden luisteren. 

De video die het meest bekeken (bijna 200.000 keer) is gaat over het oplossen van vloeibare medicatie. Hierin geef ik een formule die niet in veel methodes voor Verpleegkundig Rekenen te vinden is. Namelijk voorschrift : aanwezig per 1 ml, kortweg V : A. Bij kijkers die wel eens een video gezien hebben zal er vrijwel direct een belletje gaan rinkelen.  

Voorbeeld
Stel je hebt een ampul van 5 ml waar in totaal 75 mg werkzame stof is opgelost. Je wordt gevraagd om de moet je patiënt 30 mg medicatie toe te dienen. Hoeveel ml dien je toe?

We passen de formule toe
Voorschrift: 30 mg (V). Aanwezig per 1 ml.
Je hebt 75 mg in 5 ml zitten. Per 1 ml is dit dan (75 : 5) 15 mg.  (A)

Rekenen
V : A. Voorschrift = 30. Aanwezig is 15.  30 : 15 = 2 ml moet je toedienen.  

Tot de volgende keer!  

Ben je op zoek naar meer oefenvragen en rekenhulp?
Kijk dan op: meneermegens.nl

Bekijk ook

Goede doelen acties, moet het ietsje minder?

Onlangs kwam op social media weer een bericht voorbij van iemand, die zich stoorde aan …