donderdag , 30 juni 2022

Medisch rekenen met MeneerMegens

‘Lynn weegt 6.500 gram en krijgt volgens recept morfine 40 microgram/kg. Hoeveel mg morfine moet Lynn krijgen?’

Elke dag krijg ik reacties van mensen uit de zorg die veel moeite hebben met de rekentoets. Vaak zeggen ze: ‘jouw uitleg en voorbeelden snap ik helemaal, maar de dingen die bij ons gevraagd worden zijn echt abracadabra voor me’. Het klopt dat ik het heel eenvoudig en laagdrempelig aan je uitleg. Vaak zul je in je toetsen een combinatie van een aantal factoren tegen komen. Zo leg ik in een video van 7 minuten aan je uit, hoe je eenheden kunt omrekenen. Terwijl dit bij een toetsvraag alleen maar het begin is om zo verder te kunnen gaan. Het is belangrijk om eerst de basis te snappen om daarna rekenvragen te kunnen combineren.

De vraag van deze maand
Je ziet hier verschillende zaken staan; het gewicht van Lynn is in gram(g), het recept is in microgram (mcg) per kilogram (kg) en dan wordt er gevraagd om het uit te rekenen in milligram (mg). Om te kunnen rekenen moeten we eerst zorgen dat de eenheden hetzelfde zijn. Het recept geeft aan per kg en we weten het gewicht van Lynn in gram.

We starten met 6.500 gram om te rekenen naar kilogram, dit is een stap van: 1000 dus 6,5 kg. Voor elke kg krijg ze 40 mcg. Dit is dan 6,5 x 40 = 260 mcg. Nu wordt er gevraagd om mcg om te rekenen naar mg. Dit is een stap van :1000. 260 : 1000 = 0,26 mg. Lynn moet dus 0,26 mg toegediend krijgen. Het maken van een foutje zit in een klein hoekje, let dus altijd heel goed op bij het omrekenen van eenheden. Goed kunnen rekenen helpt bij het vergroten van de medicatieveiligheid.

Tot de volgende keer!

Ben je op zoek naar meer oefenvragen en rekenhulp?
Kijk dan op: meneermegens.nl

Bekijk ook

Medisch Rekenen met MeneerMegens

‘Een infuus moeten worden doorgespoeld met 0,5 liter NaCL in 20 minuten. Op hoeveel ml/uur stel je de pomp in?’ Toen ik afgelopen …