dinsdag , 24 mei 2022

MeneerMegens, de docent met de pauzeknop

Niet iedereen is een rekenwonder, maar (bijna) iedereen kan rekenen leren. Vaak ligt het er ook aan hoe de stof wordt aangeboden of wordt “verkocht”. Dirk Megens studeerde Commerciële Economie, deed daarna nog een jaar de lerarenopleiding en ging toen voor de klas staan. In zijn voorbereiding op de lessen verpleegkundig rekenen dook hij de rekenboeken in en snapte er zelf toen eigenlijk ook niet zoveel van. Maar rekenen is OBK en te leren, het ligt er alleen aan hoe je het aangeboden krijgt.

Rekenen is OBK
 “Toen ik voor de klas kwam te staan werd ik gedwongen om te leren zoals mijn studenten moesten leren. Gewoon rekenen kon ik nog wel goed verkopen. Maar toen ik gevraagd werd om ook verpleegkundig rekenen te gaan geven werd dat anders.  Ik pakte het boek en ging het doornemen in voorbereiding op mijn lessen. Al snel moest ik toegeven dat ik met alleen het boek eigenlijk ook niet zover kwam. Maar er zijn altijd mensen die je op weg kunnen helpen. Dus ik ging een avond bij een vriendin aan de keukentafel zitten die verpleegkundige is. En met haar hulp leerde ik dat ik verpleegkundig rekenen niet medisch moest benaderen maar rekenkundig. En dat kon ik wel.

Rekenen is vaak ook logisch nadenken. En ezelsbruggetjes helpen je om ingewikkelde formules om te zetten naar begrijpbare formules. Ik zeg vaak rekenen is OBK; oefening baart kunst. En dat is echt zo. Dat kan ik mijn studenten niet vaak genoeg meegeven. Blijf oefenen elke dag weer, alleen dan blijft het hangen.”

Met dank aan mijn studenten
“Dus nu ik zelf wist hoe ik verpleegkundig rekenen kon versimpelen kon ik het ook makkelijker verkopen aan mijn studenten. In de lessen keek ik ook goed naar wat zij deden. Want ook de studenten verzonnen trucjes om de stof makkelijker toe te kunnen passen. Met alle kennis die bij elkaar kwam werd het steeds leuker om de stof te over te brengen aan de studenten. Want lesgeven is niet zo moeilijk maar het ook leuk en begrijpelijk en aantrekkelijk maken is toch echt wat anders.

Toen ik een groep BBL-studenten kreeg, merkte ik dat mijn verkooptechniek nog niet geoptimaliseerd was. De studenten hadden meer moeite met het opnemen van de stof. En omdat zij minder vaak aanwezig zijn op school vroegen zij of ik niet wat filmpjes kon maken waarin ik de stof uitlegde. Zo konden zij thuis op hun gemak de stof  nog eens tot zich nemen. Dat plan was de start van MeneerMegens online.”

Rekenen scoort
“De eerste filmpjes moesten altijd en overal voor mijn studenten te bekijken zijn. Dus onze schoolportaal was niet de meest voor de hand liggende optie. Je moet inloggen enzo….

Dus ik plaatste mijn filmpjes op YouTube, echt zonder er verder over na te denken. Puur om mijn studenten te helpen. Een jaar lang heb ik mijn YouTube kanaal niet bekeken, ik was zelfs mijn inlog kwijt. Maar toen ik er weer eens was zag ik ineens dat ik ruim 10.000 views had. Nu heb ik natuurlijk ook nog een commerciële achtergrond, dus ik dacht gelijk dit kan beter. Ik ben toen professioneler filmpjes gaan opnemen. Gewoon even aandacht besteden aan hoe het er uitziet zodat de kijkers niet afgeleid worden en de aandacht bij het rekenen kunnen houden. En het werkt! Ik zit nu al op 1,2 miljoen kijkers. Daarnaast ben ik nog een gratis toegankelijke website gaan opzetten met de naam MeneerMegens.nl, die wekelijks gemiddeld 12.000 keer bezocht wordt. Hierop staan naast alle video’s ook nog extra opdrachten, theorie en oefentoetsen. “

De toekomst van rekenen
“In de zorg zal er altijd gerekend moeten worden, hoeveel we ook digitaliseren. Want  stel dat er een apparaat uitvalt dan zal het personeel het toch moeten overnemen. En daarnaast werkt niet elk ziekenhuis op dezelfde manier. Ik heb al vaker gehoord dat iemand bij een nieuwe baan in een nieuw ziekenhuis ineens handmatig de pomp moest instellen. En dan niet wist hoe dat moest. Gelukkig heeft iedereen een mobiel en heb je MeneerMegens binnen no-time op je scherm die je uitlegt hoe het werkt.

Ik hoop dat ziekenhuizen, opleidingen en andere zorg(gerelateerde) organisaties het belang van verpleegkundig rekenen blijven inzien. En hun personeel goed ondersteunen bij het opdoen van voldoende kennis, bijvoorbeeld door bijscholing.

Ook uitgeverijen zien in dat het nodig is, en ik heb samen met uitgeverij BSL e-learning  gemaakt. Mijn ‘YouTube-carrière’ heeft er toe geleid dat ik nu nog 2 dagen per week voor de klas sta. Mijn andere 2 werkdagen (1 dag houd ik vrij voor mijn kinderen) ga ik andere leuke dingen doen. Zo word ik gezien als de specialist op het gebied van verpleegkundig rekenen en daardoor steeds vaker gevraagd voor congressen of trainingsdagen. Ook ben ik bezig met het schrijven van een boek en zitten er nog een heleboel ideeën in mijn hoofd waar ik invulling aan wil gaan geven.”

MeneerMegens is er om organisaties en verpleegkundigen te ondersteunen om kennis op te doen van verpleegkundig rekenen. Niet alleen met de filmpjes op YouTube maar ook met (inhouse) trainingen, opfriscursussen, hoorcolleges en als gastspreker. Als er iemand is die uw mensen aan het rekenen kan krijgen dan is het MeneerMegens wel. Kijk op meneermegens.nl voor meer informatie.

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Tentbed geeft kwetsbare ouderen rust

Algehele onrust, angst, agressie, wanen en hallucinaties. Dat zijn een aantal symptomen van probleemgedrag die …