zaterdag , 5 december 2020
Home / Zorgnieuws / Minder controleren en meer vrijheid voor mensen met diabetes type 1

Minder controleren en meer vrijheid voor mensen met diabetes type 1

Inreda Diabetic en zorgverzekeraar Menzis starten project met kunstmatige alvleesklier

Inreda Diabetic start samen met zorgverzekeraar Menzis een project naar de inzet van een kunstmatige alvleesklier, de Inreda AP, bij 100 volwassenen met diabetes type 1. Het project start in oktober en betreft patiënten die grote problemen ervaren bij het controleren van hun regulering. De kunstmatige alvleesklier regelt continu zelf de bloedsuikerspiegel op basis van het 24/7 meten van de bloedglucosewaarden. Uniek is dat naast insuline ook glucagon wordt toegediend. De verwachting is dat de bloedglucosewaarden van mensen met diabetes hierdoor beter in balans zijn, hun behandeling en gezondheid verbeteren en ze meer vrijheid ervaren.

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte en heeft een ingrijpende impact op iemands leven. De alvleesklier maakt geen insuline meer aan, waardoor de bloedglucosewaarden niet op peil blijven. Diabetes type 1 kun je niet voorkomen en het is nog niet te genezen. Internist van Rijnstate in Arnhem, dr. Arianne van Bon (gespecialiseerd in diabetes, schildklier- en andere chronische endocrinologische aandoeningen), is al sinds de eerste klinische studies in 2011 betrokken bij de ontwikkelingen van de Inreda AP en zegt hierover: “Om hun bloedglucosewaarden op het juiste niveau te houden gebruiken mensen met type 1 diabetes insuline. Dit is lastig en luistert vaak nauw: te veel insuline kan een te lage glucosewaarde geven: hypoglycemie, en te weinig insuline een hyperglycemie. Op lange termijn kunnen complicaties ontstaan zoals blindheid, hart- en vaatziekten, nierfalen en amputaties. In de studies met de Inreda AP, met een duur van 2 weken, zijn de bloedglucosewaarden stabieler en meer op het normale peil ten opzichte van wanneer de mensen met diabetes het zelf doen. De verwachting is dan ook dat met gebruik van de Inreda AP de glucosewaarden meer in balans zijn, met minder ziekenhuisopnames als gevolg van een hyperglycemie of hypoglycemie en op termijn minder complicaties en een betere kwaliteit van leven.”

Hoe werkt de Inreda AP?
Als Diabetes type 1 patiënt zocht Robin Koops naar een oplossing die de schommelingen van de glucosewaarden tot een minimum beperkt. Hij bedacht hiervoor de kunstmatige alvleesklier: de Inreda AP. Met steun van het Diabetes Fonds kon hij dit apparaat verder ontwikkelen. Directeur van het Diabetes Fonds, Etelka Ubbens, licht toe: “sinds 2007 hebben wij het idee van Robin actief ondersteund en medegefinancierd. Het is prachtig om te zien dat deze ontwikkeling nu voor een breder publiek beschikbaar komt.”

De kunstmatige alvleesklier werkt met twee draadloze sensoren en twee infusiesets. De sensoren meten continu de activiteit van de patiënt en de bloedglucosewaarden. Zijn de waarden te hoog, dan stuurt de Inreda AP insuline het lichaam in. Zijn ze te laag, dan krijgt de patiënt glucagon toegediend, een hormoon dat het lichaam zelf ook gebruikt om de bloedsuikerspiegel te laten stijgen. Hoeveel er van welk hormoon moet worden toegediend, wordt automatisch door de Inreda AP uitgerekend. Af en toe is er nog een vingerprik nodig ter controle. De patiënt geeft de regeling hierdoor uit handen. De Inreda AP is zelflerend, dat wil zeggen dat de het systeem continu leert van alle gegevens die hij verzamelt. Naarmate de patiënt het apparaat langer gebruikt, stelt het zich beter af op de patiënt.

Start van het project
Nu de CE-markering in februari jl. is behaald, start Inreda in samenwerking met Menzis en vijf ziekenhuizen in het midden en het oosten van Nederland een project naar het gebruik van de Inreda AP bij een groep van 100 volwassenen. Internisten en diabetesverpleegkundigen van deze ziekenhuizen selecteren patiënten die in aanmerking komen en verzekerd zijn bij Menzis. In oktober gaat het project van start. Robin Koops, bedenker van de kunstmatige alvleesklier, is blij met de samenwerking: “Als bewezen is dat de Inreda AP ook bij grotere aantallen patiënten doet wat hij moet doen, kan het systeem nog breder worden ingezet. Dat is uiteindelijk het uitkomen van de droom van heel veel ‘diabetes mensen’. Ons leven te verbeteren en onze vrijheid terug te krijgen. Die realiteit is nu erg dichtbij!”.

Samenwerking met Menzis
Zorgverzekeraar Menzis was al snel geïnteresseerd in de Inreda AP en bereid te investeren in het belang van haar verzekerden. Ruben Wenselaar, voorzitter Raad van Bestuur bij Menzis: “Menzis draagt graag bij aan innovatieve projecten die meerwaarde bieden aan de verbetering van de kwaliteit van zorg voor onze verzekerden. De eerste onderzoeken geven hoopvolle resultaten, we verwachten dat dit project laat zien dat met dit vernieuwende apparaat het aantal ziekenhuisopnames daadwerkelijk afneemt, maar bovenal het leven voor een grote groep mensen met een chronische aandoening een stuk aangenamer wordt. Dat past bij onze missie waarbij we naast goede, toegankelijke en betaalbare zorg, ook vooral het versterken van de leefkracht van ieder mens belangrijk vinden.”

Naast Menzis zijn er nu ook met andere zorgverzekeraars en het Diabetes Fonds gesprekken om in 2021 mogelijke vervolgprojecten te starten.

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Oudere Nederlander voelt zich gemiddeld zes jaar jonger

Vijftigplusser is tevreden met gezondheidszorg, maar heeft weinig vertrouwen in coronamaatregelen Het overheidsbeleid ten aanzien …