donderdag , 30 juni 2022

Muziek rond operatie: minder verslavende pijnstillers nodig

Patiënten die vóór, tijdens en na een operatie een koptelefoon met muziek op krijgen, hebben minder verslavende  pijnmedicatie nodig dan mensen die geopereerd worden zonder muziek.

Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC waarin het effect van muziek rond de operatie werd onderzocht bij 5.000 mensen. De studie werd uitgevoerd door de onderzoeksgroep Muziek als Medicijn, geleid door prof. dr. Hans Jeekel, hoogleraar Chirurgie.

Verslaving aan pijnmedicatie is een groot maatschappelijk probleem. In Nederland gebruiken zo’n 1,3 miljoen mensen verslavende pijnmedicatie. Circa een op de vijftien mensen die deze middelen tijdens een operatie krijgt toegediend, wordt op den duur chronisch gebruiker. “Het neemt epidemische vormen aan”, zegt Jeekel.

Jeekel: “Voor het eerst denken wij een manier te hebben gevonden om het gebruik van opioïden drastisch omlaag te brengen en het aantal mensen dat chronisch verslaafd raakt aan pijnmedicatie te verminderen. Chronisch gebruik ontstaat bij zes tot tien procent van de patiënten na een operatie. Wij vonden in ons onderzoek dat muziek het gebruik van verslavende medicatie significant kan reduceren, en we verwachten daarmee ook dat het chronisch gebruik significant kan afnemen.”

In dit onderzoek werden in een meta-analyse 55 studies onder de loep genomen. Deelnemers aan deze studies kregen vóór, tijdens en na de ingreep een koptelefoon op met muziek of zonder muziek. Het bleek dat de groep mét muziek na de operatie veel minder verslavende pijnmedicatie -opioïde- nodig had dan mensen die dezelfde operatie kregen zonder muziek. “Ook het gebruik van propofol en spierontspanner midazolam tijdens de ingreep nam significant af.”

In het Erasmus MC wordt het onderzoek op een aantal afdelingen voortgezet en wordt muziek daar als behandeling geïmplementeerd. Jeekel: “Het gaat dus om een nieuwe behandeling met muziek, die geen bijwerkingen geeft, vrijwel geen geld kost, maar wel geld gaat besparen.”

De onderzoekers publiceren hun meta-studie binnenkort in het chirurgische tijdschrift Annals of Surgery onder de titel ‘The Effect of Perioperative Music on Medication Requirement and Hospital Length of Stay’. Het artikel kan worden opgevraagd bij de persvoorlichter van het Erasmus MC. Het onderzoek is mogelijk gemaakt dankzij donaties aan het Muziek als Medicijn Fonds, onderdeel van de Erasmus MC Foundation. muziekalsmedicijn.nl

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Maak kennis met de hbo-opleiding van de HZ

Bij HZ University of Applied Sciences vind je diverse zorggerelateerde hbo-opleidingen. Op bachelorniveau biedt HZ …