Home / Opmerkelijk zorgnieuws / 10 finalisten NIAZ jaarprijs 2018 bekend

10 finalisten NIAZ jaarprijs 2018 bekend

De tien genomineerden voor de NIAZ Jaarprijs 2018 – de prijs voor de beste verbetering in de zorg – zijn bekend. Vijf inzendingen zijn door het publiek genomineerd, vijf door een vakjury. In totaal namen 45 zorginstellingen deel aan de voorrondes en zijn 25.000 geldige stemmen uitgebracht. NIAZ-bestuurder Ellen Joan van Vliet: “Er is zoveel passie om de zorg steeds beter te maken. Als we deze passie delen, vermenigvuldigen we de kwaliteit. Dat is waar de NIAZ Jaarprijs voor staat!” De finale is op 13 november a.s.

Zorg die elke dag nóg weer een beetje beter wordt: daar gaat het om! Iedere zorginstelling heeft voorbeelden van verbeteringen die in de praktijk bijdragen aan een hogere kwaliteit van zorg. Door die te delen, leren zorginstellingen van elkaar. Het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) heeft aangesloten zorginstellingen gevraagd hun beste verbeteringsinitiatief in te sturen voor de NIAZ Jaarprijs 2018. Maar liefst 45 zorginstellingen namen de handschoen op. De voorbeelden lopen uiteen van zorg voor prematuren tot palliatieve zorg. Zowel ziekenhuizen als organisaties in de  thuisverpleging, ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg en revalidatiezorg in Nederland en Vlaanderen deden mee.

Dit zijn ze dan: de 10 finalisten voor de NIAZ Jaarprijs 2018!
Het publiek heeft, door te stemmen, vijf inzendingen genomineerd voor de finale op 13 november. Ook een vakjury heeft vijf initiatieven gekozen die de zorg voor de patiënt/cliënt beter of veiliger maken.

De 10 finalisten (alfabetische volgorde)

• Albert Schweitzer Ziekenhuis – Ketenzorg kwetsbare zwangeren
• CWZ – Het diabetesgroeimodel en de oudercursus Los Vast
• Elkerliek ziekenhuis – Conservatieve polikliniek voor Chronische Nierschade
• Franciscus Gasthuis & Vlietland – Het Kleine Helden Huis
• Mariaziekenhuis – Een ‘prag’tige start voor elke baby!
• Martini Ziekenhuis – Minder complicaties en sneller herstel door Big Data? Eras!
• O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem – Participeren in kwetsbaarheid
• Triora – De ontwikkeling van ervaringsdeskundigheid als belangrijke voorwaarde voor patient centered care
• ZGT – ZGT laat vrijheidsbeperkende interventies los
• ZorgSaam – Muziekgeluk bij mensen met dementie

25.000 stemmen
De hele maand september is massaal gestemd op de 45 inzendingen: er zijn op een haar na 25.000 geldige stemmen uitgebracht. Tot op het laatste moment was spannend wie tot de Top 10 zou behoren; nog het allerlaatste uur brachten 200 mensen hun stem uit. Zorginstellingen voerden campagne onder hun medewerkers, hun patiënten en in de regio. Zo lieten ze intern, aan elkaar én aan hun verzorgingsgebied zien hoe ze de kwaliteit en veiligheid in de zorg op een nóg hoger niveau brengen.

Finale op 13 november
Op 13 november verzorgen de finalisten in Meander Medisch Centrum in Amersfoort een presentatie voor een publiek van instellingscontactpersonen, projectleiders en vertegenwoordigers uit het veld. Een jury van cliënten en patiënten uit Nederland en Vlaanderen selecteert dan de winnaar. Die ontvangt een plaquette en een cheque ter waarde van €10.000. Voor de niet-genomineerden is er een posterprijs.

Bekijk de genomineerden op https://jaarprijs.niaz.nl.
Het NIAZ bedankt alle inzenders voor hun inspirerende voorbeelden. Leren van elkaar. Samen maken we de zorg beter!

Bekijk ook

Tentbed geeft kwetsbare ouderen rust

Algehele onrust, angst, agressie, wanen en hallucinaties. Dat zijn een aantal symptomen van probleemgedrag die …