dinsdag , 24 mei 2022

Nierkanker eerder opsporen met biomarkers

Kankeronderzoek is universeel, maar kanker kent vele vormen en daardoor zijn er ook veel deelonderzoeken. In deze serie kijken we steeds naar één specifiek onderzoek. Deze keer: Eerder opsporen van nierkanker door het gebruik van biomarkers. 

3000 nieuwe gevallen 
Nierkanker is momenteel bij mannen de negende en bij vrouwen de tiende meest voorkomende kankersoort. Jaarlijks worden er bijna 3000 nieuwe gevallen van nierkanker gediagnosticeerd in Nederland. Ongeveer de helft van de mensen met nierkanker ervaart geen symptomen en vaak worden tumoren per toeval gediagnosticeerd tijdens beeldvorming bedoeld voor andere klachten of pas in een laat stadium, als klachten wel optreden. 

Nierkanker in een vergevorderd stadium, met uitzaaiingen, gaat gepaard met lage overlevingscijfers. Voor het verbeteren van de vooruitzichten bij nierkanker is het van belang om de diagnostiek van nierkanker te verbeteren en nierkanker met een ongunstig beloop eerder te herkennen.  

Biomarkers
Al vele jaren worden in de medische wereld biomarkers gebruikt om de toestand van een patiënt te bepalen. Voorbeelden hiervan zijn het HCG gehalte in het bloed bij een zwangerschap of de aanwezigheid van bacteriën in de urine bij een blaasontsteking. Ook om de diagnose kanker te stellen worden biomarkers steeds vaker gebruikt, vaak voorafgaand aan andere onderzoeken zoals scans of echo’s. Belangrijk hierbij is dat de biomarker makkelijk en patiëntvriendelijk te meten is.  

Nieuwe methode
Onderzoekers van Maastricht UMC+ zijn op zoek naar nieuwe, specifieke biomarkers voor nierkanker, die gemeten kunnen worden in de urine van patiënten. Hiervoor gebruiken de onderzoekers een nieuwe methode die zij recent ontwikkeld hebben om heel specifiek en gericht speciale biomarkers op te sporen. 

Daarnaast zal in het Maastricht UMC+ een urine biobank opgezet worden waar een groot deel van de patiënten die bij de polikliniek Urologie komen, vrijwillig aan kan deelnemen. Het doel van deze biobank is het onderzoeken van biomarkers in de urine. De onderzoeksresultaten kunnen, als het onderzoek slaagt, bijdragen aan een verbeterde diagnostiek van nierkanker. Uiteindelijk kunnen de onderzoeksresultaten leiden tot een urinetest (er is dus geen operatie nodig) die gebruikt kan worden om vast te stellen of een gezwel in de nieren goed- of kwaadaardig is en of een patiënt een hoog risico op herhaling heeft. 

Wat zijn biomarkers?
Biomarkers zijn factoren die in weefsel of lichaamsvloeistoffen, zoals bloed of urine, worden aangetroffen; bijvoorbeeld de bloedbezinking of de bloedsuikerspiegel. Biomarkers zijn meetbaar en kunnen ons vertellen wat er in ons lichaam gaande is, bijvoorbeeld een ontsteking of diabetes of, bij dit onderzoek, wel of geen nierkanker bij de aanwezigheid van een gezwel.

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Maak kennis met de hbo-opleiding van de HZ

Bij HZ University of Applied Sciences vind je diverse zorggerelateerde hbo-opleidingen. Op bachelorniveau biedt HZ …