woensdag , 21 oktober 2020
Home / Zorgnieuws / Nieuwe “knoopsgat”-operatietechniek longen in MCL
Het team longchirurgen van het MCL. Vlnr: Drs. Jan Eikelaar, Dr. Cora Arts, Dr. Rob Droog, Dr. Gabi Murrmann, Dr. Frederike Grimme.

Nieuwe “knoopsgat”-operatietechniek longen in MCL

Een complexe longoperatie via één incisie van vier centimeter. Tot voor kort was dat bijna ondenkbaar. In het MCL is onlangs de eerste ingreep in Fryslân uitgevoerd met de “Uniportal”-techniek. Bij deze operatietechniek worden én de scoop waardoor de longchirurg het werkterrein overziet, én alle operatie-instrumenten via één betrekkelijk kleine incisie in het lichaam gebracht.

In het MCL vinden veel longoperaties plaats via de thoracoscopische methode (‘knoopsgatoperatie’). Daarbij worden camera, lichtbron en chirurgische instrumenten via dunne buisjes (trocars) in het lichaam gebracht. Doorgaans zijn er twee of drie trocars en een hulpincisie nodig. Het MCL is al geruime tijd voorloper op het gebied van minimaal invasieve chirurgie. Een scopische ingreep (de VATS-techniek) biedt al veel voordelen boven de ‘klassieke’ open operatietechniek, waarbij een grote incisie nodig is en de ribben moeten worden gespreid en vaak worden gekneusd. De Uniportal-techniek brengt de thoracoscopische techniek naar een hoger niveau.

Dr. Frederike Grimme, longchirurg in het MCL, voerde de eerste succesvolle ingreep met de Uniportal-techniek in het MCL uit. Zij werd daarbij geassisteerd door longchirurg Dr. Rob Droog. De techniek wordt langzaam maar zeker in Nederland geïntroduceerd. Het team onder leiding van Dr. Gabi Murrmann heeft zich al een paar jaar op deze techniek voorbereid. Training vond  plaats oa in Spanje, Shanghai en de laatste training vond in Heerlen plaats. De voordelen voor de patiënt zijn groot: één kleine incisie, geen spreiden van de ribben, minder pijn, snellere mobilisatie, en in veel gevallen ook sneller herstel na de operatie. De techniek werd in 2010 ontwikkeld door de Spaanse chirurg Dr. Diego Gonzalez-Rivas.
Het was de eerste keer dat de ingreep in Fryslân werd uitgevoerd. Het betrof een lobectomie, een ingreep waarbij een deel van de long en de lymfeklieren wordt verwijderd in verband met longkanker. De operatie en het herstel verliepen voorspoedig.
Murrmann: “De operatie is op zich niet anders, maar de operatietechniek biedt voor de patiënt onmiskenbaar voordeel. Elders in de wereld heeft deze techniek zich al bewezen. We zijn er trots op dat we deze techniek ook in het MCL kunnen bieden. De techniek kan echter niet bij alle longpatiënten worden toegepast. ”

Dr Gabi Murrmann werkt sinds 2009 in het MCL. Ze was tot 2008 hoofd longchirurgie van de Chris Barnard-afdeling Cardiothoracale chirurgie, Groote Schuur Ziekenhuis, Universiteit Kaapstad (UCT). Zij stuurt een team van vijf longchirurgen aan: Dr. Cora Arts, Dr. Rob Droog, Drs. Jan Eikelaar en Dr. Frederike Grimme.

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Inzet netwerkgids zorgt voor passende zorg én meer rust bij naasten

Voor een groep mensen is een intensievere en langdurigere vorm van cliëntondersteuning noodzakelijk en effectief. …