dinsdag , 5 juli 2022
Nieuwe puzzel- en prentenboekjes helpen bij gesprek met mensen met dementie.

Nieuwe puzzel- en prentenboekjes helpen bij gesprek met mensen met dementie

Klessebasjes introduceert nieuwe puzzel- en prentenboekjes om met mensen met dementie in gesprek te blijven. De boekjes bevatten onderwerpen, woorden, afbeeldingen en vragen over vroeger die aanleiding geven tot gespreksstof. Een gesprek met iemand met dementie gaat namelijk niet altijd meer vanzelf. Door de dementie wordt hun wereld kleiner en vergeten ze wat ze meemaken. Antwoorden op vragen blijven steeds vaker schuldig. Dit kan leiden tot onzekerheid bij de persoon met dementie aan de ene kant en een gemis aan verbinding aan de andere kant. Klessebasjes wil dit wederzijdse gevoel graag wegnemen door het creëren van gelijkwaardige gesprekken.

Het doel van de puzzel- en prentenboekjes van Klessebasjes is om via woordzoekers en andere puzzels, prenten, persoonlijke vragen en praktische tips terug te gaan in de tijd en zo mensen met dementie weer een verhaal te geven.

Puzzelboekjes die dialoog en verbinding stimuleren
De puzzel- en prentenboekjes van Klessebasjes zijn ontwikkeld om de dialoog en verbinding met mensen met dementie te behouden. De boekjes zorgen voor een feest van herkenning en sluiten aan bij hun nog aanwezige belevingswereld. Chantal van der Nat, eigenaar en oprichter van Klessebasjes, licht toe: “Als er iets is wat mensen met dementie nog kunnen en graag doen dan is het praten over hun jeugdige jaren. Door samen terug te gaan naar die tijd, krijgen ze weer een verhaal en doen ze mee in een gesprek. Dat is erg belangrijk voor hun eigenwaarde en zelfvertrouwen.”

Mensen met dementie als gelijkwaardige gesprekspartners
Klessebasjes is een idee en creatie van Chantal van der Nat. Dochter en mantelzorger van haar moeder Seba. Door haar eigen behoefte aan een gesprek en door te kijken naar wat haar moeder nog wel kan en weet, is Klessebasjes ontstaan. De missie van van der Nat is mensen met dementie meer te betrekken in communicatie en interactie om ze het gevoel te geven dat ze ertoe doen.

De boekjes van Klessebasjes zijn met name bedoeld voor familie, naasten, verzorgenden en mantelzorgers om samen met mensen met dementie te beleven. En verder voor iedereen die het leuk vindt om herinneringen op te halen. Elk boekje kost € 6,95 (exclusief verzendkosten) en is verkrijgbaar via www.klessebasjes.nl. Leuk om zelf aan te schaffen of cadeau te geven.

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Maak kennis met de hbo-opleiding van de HZ

Bij HZ University of Applied Sciences vind je diverse zorggerelateerde hbo-opleidingen. Op bachelorniveau biedt HZ …