donderdag , 30 juni 2022

Noordwest Ziekenhuisgroep gestart met nieuwe behandeling na herseninfarct

Bij Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar is het sinds 1 maart mogelijk een behandeling uit te voeren die tot nu toe niet mogelijk was in de kop van Noord-Holland. Deze behandeling heet intra-arteriële trombectomie (IAT) en kan worden ingezet na een herseninfarct. Doordat de patiënt nu eerder geholpen wordt, is de kans op herstel groter. In dat traject naar genezing spelen de neuroloog en interventieradioloog, samen met een specialistisch team, een zeer belangrijke rol.

Snel behandelen na infarct
Wanneer je plotseling uitvalsverschijnselen ervaart aan bepaalde delen van het lichaam: denk aan een verlamming aan een arm of been, een afhangende mondhoek of dat je onduidelijk of onsamenhangend gaat praten, dan is het zaak om metéén 112 te bellen. Deze verschijnselen kunnen namelijk duiden op een hersenbloeding of herseninfarct. Op de spoedeisende hulp wordt vastgesteld of het gaat om een hersenbloeding of een herseninfarct. In het laatste geval is er sprake van een bloedpropje dat vastzit in een slagader in het hoofd. Neuroloog Patricia Halkes: “Indien het bloedpropje zich in een grotere slagader in het hoofd bevindt, komt de patiënt in aanmerking voor een IAT-behandeling. Het is belangrijk dat we de patiënt zo snel mogelijk na het infarct kunnen behandelen.”

Elke minuut telt
Onderzoek heeft aangetoond dat een IAT-behandeling heel goed werkt, mits gestart in de eerste zes uur na het ontstaan van de klachten. Halkes: “Hoe eerder we er bij zijn, hoe beter het is. Daarom zijn we zo verheugd dat we de behandeling nu ook in Noordwest locatie Alkmaar kunnen uitvoeren. De patiënt hoeft niet meer per ambulance te worden vervoerd naar Amsterdam. Dat kost veel tijd. Tijd die we niet hebben, want elke minuut telt in het traject naar genezing. Patiënten uit de kop van Noord-Holland kunnen we nu heel goed in Alkmaar helpen.”

Behandeling
Bij een IAT-behandeling wordt via de slagader in de lies een katheter (dun slangetje) ingebracht door de interventieradioloog. Een interventieradioloog is een radioloog die zich verder gespecialiseerd heeft om patiënten onder beeldgeleiding te kunnen behandelen. Via de katheter wordt vervolgens een dunner slangetje ingebracht tot in het hoofd om bij het bloedpropje te komen. Interventieradioloog Peter de Kort: “Wat daarna het beste werkt, is niet bij elk bloedpropje hetzelfde. Via de dunne katheter kunnen we een metalen buisje (een stent) in het bloedpropje leggen. Deze stent zet zich vast zich in het bloedpropje. Wanneer we de stent weer verwijderen, trekt deze het bloedpropje mee naar buiten. Een andere manier om het bloedpropje te verwijderen is om een soort stofzuiger aan te sluiten op de dunne katheter om zo het bloedpropje op te zuigen”.

Resultaat
De prognose bij een herseninfarct na het succesvol verwijderen van het bloedpropje is afhankelijk van veel factoren. De Kort: “In eerste instantie hangt het af van welk bloedvat afgesloten werd. Was het een groot of klein bloedvat en naar welk deel van de hersenen ging het? Bij de meeste patiënten is op de eerste dag na de behandeling al enig resultaat te zien, soms kan het wat langer duren. Maar er zijn ook enkele patiënten die direct na het verwijderen van het bloedpropje op de behandeltafel al een arm of been kunnen bewegen, of zelfs tegen je beginnen te praten waar dat eerst niet mogelijk was.”

Iets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date

Bekijk ook

Maak kennis met de hbo-opleiding van de HZ

Bij HZ University of Applied Sciences vind je diverse zorggerelateerde hbo-opleidingen. Op bachelorniveau biedt HZ …