dinsdag , 5 juli 2022

Omgaan met kanker in je omgeving

Je collega, vriend, familielid of buurtgenoot heeft kanker. Een diagnose die hard aankomt bij de patiënt en zijn of haar naasten. Wat kun je als omstander zeggen? Moet je iets doen, of juist niet? Veel mensen vinden dit lastige vragen. Michèle Hamel is werkzaam als therapeut bij het Helen Dowling Instituut (HDI) in Bilthoven, waar jaarlijks duizenden mensen met kanker en hun dierbaren professionele psychologische zorg krijgen.

Wat moet ik zeggen?
Michèle: “Geef het eerlijk aan als je niet goed weet hoe je met de situatie om moet gaan, of dat je het moeilijk vindt. Dat is beter dan het gesprek vermijden. Vraag waar diegene behoefte aan heeft.” Iedereen gaat anders met de ziekte om, dus zijn de behoeften aan contact ook verschillend. Sommige mensen kunnen tijdelijk hun interesse voor de omgeving verliezen. Bedenk dat dit logisch is. Iemand kan namelijk erg verdrietig, bang of boos zijn. Anderen hebben juist veel behoefte aan contact.”

Wat kan ik doen?
“Het klinkt simpel, maar opnieuw geldt hier: vraag hoe je kunt helpen. ‘Zeg het maar als ik iets kan doen’ is dan te vrijblijvend. Bied concrete hulp aan waar jij je ook goed bij voelt. Denk aan een lift naar het ziekenhuis, een keer koken of een dagje weg met de kinderen. Probeer je hulp niet op te dringen of op eigen initiatief dingen te beslissen; veel mensen willen een bepaald niveau van controle en zelfstandigheid behouden. Respecteer dit.”

Vergeet jezelf niet
“Vlak je eigen emoties ook niet uit, want je zult merken dat betrokken zijn bij iemand met een ernstige ziekte ook jou energie kost. Het is mooi om een dierbare te ondersteunen, maar gun jezelf ook rust of een sombere bui. En bedenk dat het tijdens een gesprek niet altijd over de ziekte hoeft te gaan. Mensen die worden geleefd door kanker vinden het vaak fijn om te weten wat er in de wereld om hen heen gebeurt. Durf ook over jezelf te vertellen en over koetjes en kalfjes te praten. Het hoeft niet altijd over de ziekte te gaan, afleiding daarvan is ook erg welkom.”

Over het Helen Dowling Instituut
Het Helen Dowling Instituut (HDI) biedt sinds 1988 professionele psychologische zorg aan mensen met kanker en hun naasten. Vanuit vestigingen in de regio Utrecht en Arnhem/Nijmegen én via online therapie helpen ze jaarlijks ruim 2.300 mensen met klachten als angst, depressie en vermoeidheid door kanker. Daarnaast verricht deze GGZ-instelling wetenschappelijk onderzoek naar psychologische zorg bij kanker, en biedt het trainingen aan op het gebied van vitaliteit en energiemanagement in de zorg en het bedrijfsleven.

Bekijk ook

De zomer komt eraan: Smeren, smeren, smeren!

Tegenwoordig wordt overal een ‘dag’ voor verzonnen. Eind mei was het zelfs ‘De dag van …