woensdag , 29 juni 2022

Omgaan met dementie

Als redacteur van Zorg & Ziekenhuis schrijft René Drost maandelijks een column. De column van deze maand: “Omgaan met dementie”

Afgelopen zomer deed ik tussen wat afspraken door boodschappen in een lokale supermarkt. Terwijl ik de spullen op de achterbank legde hoorde ik een krakend geluid achter me en ik zag dat een mooie sportauto langzaam langs een andere geparkeerde auto schuurde. De sportauto reed door en parkeerde een stukje verder. De motor bleef aan en de auto botste zachtjes tegen een boom, steeds weer. De oude man keek wezenloos voor zich uit. Dronken? Het was 11 uur in de ochtend. Herseninfarct? Ik probeerde contact met hem te maken maar hij reageerde nauwelijks. 112 gebeld. Waar bevindt u zich? Weet ik veel, bij de supermarkt mompelde ik. Iemand in een winkel wist mij te vertellen hoe de straat heette.

De ambulance kwam snel. Na enige tijd kwamen de verpleegkundigen weer met de man uit de ziekenauto. Ze konden hem niet meenemen, alles functioneerde normaal bij deze mijnheer. Ondertussen hadden zich wat mensen verzameld. De ambulance en de inmiddels gearriveerde politie hadden aandacht getrokken. Iemand fluisterde mij toe: deze man was hier vroeger huisarts. Hij is nu zo dement als een deur. In de ongemakkelijk situatie waarin de schade werd opgeschreven en ik als getuige optrad draaide de oude man zich naar mij toe en zei: ik heb dat niet gedaan. Jazeker zei ik, ik heb het zelf gezien. Zijn reactie was stevig: u liegt! Dat was het moment waarop de politieagent tegen me zei: u heeft uw best gedaan, u kunt beter gaan, wij handelen het nu af.

Ik denk vaak aan deze man terug. Hoe zou het met hem zijn. Heeft hij zijn autosleutels nog? Zou hij begrijpen dat het beter is dat hij niet meer in zijn auto rijdt? Voor mij was het een levensles. Tegenspreken heeft geen zin. Een eerste les in hoe om te gaan met dementie.

Bron: Zorg & Ziekenhuis
Redacteur: René Drost

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagramof Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Maak kennis met de hbo-opleiding van de HZ

Bij HZ University of Applied Sciences vind je diverse zorggerelateerde hbo-opleidingen. Op bachelorniveau biedt HZ …