zondag , 22 mei 2022

Oud worden

Als redacteur van Zorg & Ziekenhuis schrijft Mirjam maandelijks een column. De column van deze maand: “oud worden

Oud worden lijkt me niet altijd leuk. Het zijn niet de rimpels waar ik bang ben. Wel het ziek, zeer en de aftakeling. Belangrijk is dan een rolmodel. Die laat zien dat het ook anders kan. En die heb ik…goddank.

Gisteren was ik bij hem. Mijn oudste vriend. We mailen al 13 jaar. Zien elkaar twee of drie keer per jaar. Altijd is het bijzonder. Hij is 79 jaar oud. Of moet ik zeggen: jong. Want ik ken niemand die jonger van geest is dan hij.

Hij laat me lachen, ontroert me en is confronterend. Zoals het leven zelf. Houdt nog net zoveel van de vrouwen als toen hij 20 was. Geen testosterondip. Gaat niet komen ook denk ik. Overlaadt me met complimenten. Doet hij bij iedere vrouw. Van serveerster tot langslopende buurvrouw. Is openhartig. Uniek. Ongelooflijk grappig. Het is zijn kijk op de wereld. Vol verwondering. Nog altijd. Na al die 79 jaren. Hij voelt zich nog 18. Alleen het lijf wordt wat stram. Dat zie ik als hij opstaat uit zijn stoel. Maar ook dat lacht hij weg. Politiek geëngageerd. Maakt zich woest om onrecht. Houdt van mensen. En kan uren lullen over alles wat hij ziet. Meemaakt. Of heeft beleefd.

‘Ik ga geen feest geven als ik 80 word. Dat past nooit in zo’n zaaltje. Dan moet ik wel 200 man uitnodigen. En dan zijn er nog 30 kwaad. Ik heb zoveel vrienden.’ Hij kijkt serieus voor zich uit. En geniet van zijn sigaar. Aan ego geen gebrek. Maar Ik geloof hem ook nog. Je moet wel van hem houden. Ook al is hij soms wat bot. En ijdel. Hij heeft de ikhouvanjouFactor. Die is vele malen begerenswaardiger dan de X factor. Bij dat laatste houdt je weinig vrienden over. Bij de ikhouvanjou passen ze niet meer in één zaaltje. Hij praat veel over zichzelf. ‘Ik zie het niet als mensen verveeld raken,’ zegt hij. Maar ondanks dat voel je je speciaal bij hem. Het is altijd raak. Liefdevol. Hij ziet je echt. Hij blijft grappig. Ook al zit hij in de rouw. Zijn vrouw is van de zomer overleden. Zijn verdriet verbijt hij dapper. Hij weet half niet hoedapper. Hij is mijn voorbeeld. Hoe ik om wil gaan met tegenslag. Hoe ik wil zijn op mijn 79ste.

‘Lieve vriend. Ik ben trots op je. Word alsjeblieft 100!

Bron: Zorg & Ziekenhuis
Redacteur: Mirjam Kaijer

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Medisch Rekenen met MeneerMegens

‘Een infuus moeten worden doorgespoeld met 0,5 liter NaCL in 20 minuten. Op hoeveel ml/uur stel je de pomp in?’ Toen ik afgelopen …