maandag , 23 mei 2022

Partner krijgt dikke 10 voor ondersteuning tijdens de bevalling

Dat een vrouw de belangrijkste en zwaarste taak heeft tijdens de bevalling mag duidelijk zijn. Maar wie altijd dacht dat de partner nutteloos is, heeft het mis. Uit recent onderzoek van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft en informatieplatform 24Baby.nl blijkt dat de aanwezigheid van de partner tijdens de bevalling goud waard is en hij of zij van grote invloed is op hoe een vrouw haar bevalling ervaart. De steun van de partner wordt door maar liefst 56 procent van de ondervraagden die in het ziekenhuis is bevallen namelijk bekroond met een dikke 10. Het onderzoek is uitgevoerd onder 3.508 respondenten.

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen in 97 procent van de gevallen op de steun van hun partner kunnen rekenen als ze gaan bevallen, zowel thuis als in het ziekenhuis. De overige rapportcijfers zijn ook erg positief. Ruim 87 procent van de respondenten beoordeelt de partner tijdens de bevalling met een 8 of hoger. Partners worden vooral geroemd door hun steun tijdens de weeën en dat ze op de juiste momenten meegaand waren met de wensen van hun vrouw.

Partner van grote waarde
Bij partners bestaat vaak het beeld dat ze tijdens een bevalling totaal niet van waarde kunnen zijn. Wordt er enthousiast mee gepuft, dan moet het juist stil zijn en goedbedoeld advies wordt ook niet altijd op prijs gesteld. Daar denkt de vrouw echter anders over. Een partner kan de pijn niet overnemen, maar wel verlichten, zo blijkt uit de reacties op het onderzoek.

Bewaker van rust
Partners zijn daarnaast een belangrijke factor in het behouden van de rust en het bewaken van de controle, zoals wanneer de verloskundige gebeld moet worden en wat de wensen van de vrouw zijn als zij die zelf niet kan communiceren. Dat is ook de mening van Thera, een van de respondenten van het onderzoek: “We hebben drie bevallingen samen gedaan. Hij riep op tijd de verpleegkundige, nam mij serieus in alles wat ik hem vroeg, hield mij bij de les, voorzag mij voortdurend van washandjes, drinken en complimentjes en nam gepaste afstand wanneer de situatie erom vroeg.”

Bevallen is een teamsport
Marjon Migchielsen, Hoofd Verloskunde bij het Reinier de Graaf ziekenhuis: “De vrouw staat natuurlijk centraal tijdens de bevalling en doet het zwaarste werk. Maar het onderzoek laat zien dat een bevalling ook echt een teamsport is. Als een vrouw tijdens haar bevalling de juiste steun krijgt, kijkt ze aanzienlijk positiever terug op dat moment. Dep haar hoofd met een koud washandje, laat haar in je hand knijpen tijdens het persen of tegen je aanhangen op de baarkruk. Wees haar steun en toeverlaat tijdens de bevalling.”

Tips voor de partner
Voor partners die hun vrouw binnenkort gaan ondersteunen tijdens de bevalling hebben de respondenten van het onderzoek nog een aantal tips. Matthijs Aantjes, medeoprichter van 24Baby.nl: “De tip die we het meest hebben teruggelezen, is ga als partner mee met bevallingscursussen en lees je goed in over hoe een bevalling verloopt. Alleen zo kan je inspringen wanneer het nodig is en je vrouw goed ondersteunen. Zo kun je écht een team zijn.” Meer tips voor de partner tijdens de bevalling zijn terug te vinden op 24Baby.nl.

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Tentbed geeft kwetsbare ouderen rust

Algehele onrust, angst, agressie, wanen en hallucinaties. Dat zijn een aantal symptomen van probleemgedrag die …