woensdag , 29 juni 2022

Passie voor de zorg

Bij Heel Holland Zorgt spreken we zorgmedewerkers in alle zorgsegmenten. Dit keer hebben we Jelle een paar vragen voorgelegd over zijn passie voor de zorg.

Vertel even wie je bent en wat je doet.
Ik ben Jelle, 27 jaar oud en werkzaam als begeleider op verschillende plekken in de zorg. Ik ben begonnen in de gehandicaptenzorg bij de ’s Heeren Loo Zorggroep. Daarna ben ik naar Pluryn gegaan en heb ik een lange tijd op Kemnade gewerkt. Sinds 1.5 jaar werk ik voor de Rooyse Wissel en ben ik als ZZP-er psychiatrisch begeleider ben bij de RIBW Rivierenlanden. Daarnaast heb ik kinderen die net wat extra meer aandacht nodig hebben individuele begeleiding gegeven op een school voor speciaal onderwijs.

Waarom heb je voor dit werk gekozen?
Vroeger woonde een jongen met een verstandelijke beperking bij mijn ouders in de straat, Maikel. Wij deden veel leuke dingen samen en hebben een hele goede band opgebouwd. Ik kreeg veel complimenten over de manier hoe ik met hem om ging en toen dacht ik: hier moet ik iets mee gaan doen! Tijdens verschillende stages vond ik het zo mooi dat cliënten ontzettend blij kunnen worden van jouw aanwezigheid of van kleine dingen. Je ziet hoe blij zij reageren op dingen die voor ons heel normaal zijn,  zoals een rondje wandelen, een stukje fietsen, een ijsje eten in het dorp, enzovoort. Daar doe je het voor! 

Wat heb je nodig om dit werk succesvol te kunnen doen?
Collega’s waar je op kunt bouwen is het belangrijkste. Dat is de basis en vanuit daar kun je een stabiel team neerzetten. Dit moet de cliënt/patiënt voelen. Zodra er ruis in het team is en je niet stabiel bent wordt er misbruik van gemaakt. 

Hoe lang doe je dit al? Wat denk je dat de toekomst gaat brengen in relatie tot jouw werk?
Ik ben inmiddels 10 jaar werkzaam in de zorg. De zorg voor de mens blijft altijd bestaan en dat vind ik het mooiste wat er is. Dat wil ik altijd blijven doen. Ik heb op veel verschillende plekken in de zorg gewerkt en dit wil ik de komende tientallen jaren graag voortzetten. Ik vind het leuk om mijzelf te blijven ontwikkelen en mijn kennis in de zorg te verbreden. 

Moet je voortdurend bijscholen? Op welk gebied?
Wij krijgen veel cursussen aangeboden, zoals BHV, opleiding sociotherapie, suïcide preventie, supervisie. Voor mij is het erg belangrijk dat ik de medicatiecursus en agressiehantering cursus bijhoud. 

In hoeverre heeft corona invloed (gehad) op jouw werkzaamheden?
Ik heb mijn werk wel gewoon uit kunnen blijven voeren. Sommige momenten waren wat drukker dan normaal en er zijn veel dingen waar je extra rekening mee moet houden. Denk aan hygiëne, 1.5 meter afstand, continue handen wassen, voortdurend inventariseren wie er klachten heeft, kijken waar je wel en waar je niet fysiek contact mee mag hebben en ga zo maar door. Het is wel erg lastig om continue die 1.5 meter te kunnen waarborgen. 

Bekijk ook

Maak kennis met de hbo-opleiding van de HZ

Bij HZ University of Applied Sciences vind je diverse zorggerelateerde hbo-opleidingen. Op bachelorniveau biedt HZ …