donderdag , 30 juni 2022
De patiënt wordt door het opblazen van de opblaasmat in de stabiele zijligging gelegd.

Patiënt wordt met perslucht en luchtkussen omgedraaid

Perslucht en een opblaasmat om patiënten onder narcose om te draaien op de operatietafel, en opblaasbare operatiekussens waar zij op liggen tijdens de operatie. Een wereldprimeur in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg, want voor het eerste zijn deze innovaties toegepast tijdens een operatie.

De slimme techniek werkt eenvoudig: de opblaasmat wordt onder de rug van de patiënt gelegd en met de op elke operatiekamer aanwezige perslucht opgeblazen, waardoor het lichaam kantelt. De OK-medewerkers hoeven daardoor niet meer te tillen. Als het lichaam in de goede buikhouding ligt, worden vervolgens twee luchtkussens op bekken en borst van de patiënt opgeblazen om de patiënt in de voor de operatie ideale positie te leggen. Deze methodes zijn veiliger, hygiënischer, makkelijker, ergonomischer én sneller dan de bestaande werkwijzen. Het is een innovatie van Ergotrics, een medtech start-up met grootse plannen voor de gezondheidszorg.

Grote stap
Dr. Paul Depauw, neurochirurg in het ETZ en geestelijk vader van de innovaties, gebruikte de nieuwe technieken tijdens vijf operaties. Dat gebeurde in het kader van de eerste testen met patiënten in het ETZ in Tilburg. “Een grote stap in neurochirurgie”, vertelt dr. Depauw, die zijn vinding omschrijft als ‘de paperclip van de rugchirurgie’. “Als neurochirurg word ik elke dag geconfronteerd met het feit dat het moeilijk is om patiënten goed te positioneren voor een rugoperatie. Terwijl dat heel belangrijk is om bloedingen en complicaties te vermijden. Het vergt tijd en veel kracht van verpleegkundigen. Rugklachten komen bij medewerkers op de OK dan ook vaker voor dan gemiddeld. Dit is echt een groot probleem”, aldus Depauw. Daarom bedacht hij een compleet nieuwe oplossing. “Waarom gebruiken we geen perslucht en opblaasbare kussens om onze patiënten te kantelen en op te tillen?” In 2018 verleende het Europees octrooibureau het patent. Intussen heeft Ergotrics wereldwijde patentaanvragen ingediend.

Revolutie voor operaties in buikligging
Op basis van grondige kennis van anatomie, fysiologie en fysica ontwikkelde zijn team de techniek. De kussens worden op bekken en borst van de patiënt aangebracht als hij op zijn rug ligt en opgeblazen na het omdraaien. Dr. Frank van Eijs, anesthesioloog in het ETZ en hoofdonderzoeker voor de patiënten testen: “Dit is echt een revolutie voor operaties in buikligging. We verwachten dat dit minder complicaties geeft, want door de optimale positionering is er minder veneuze stuwing is, minder bloedverlies en een duidelijker beeld van het operatiegebied. Dat gaan we nu uitgebreid onderzoeken. Daarnaast geeft het operatieteam de kans om patiënten veilig en makkelijk te kantelen.” Jaarlijks worden in Nederland circa 75.000 operaties in buikligging uitgevoerd, waarvan er ongeveer 2.000 à 3.000 in het ETZ plaatsvinden.

Productontwikkeling
Na de testen in Tilburg volgen testen in Leiden en Leuven. De testen zijn de laatste stap voor de productlancering. De productontwikkeling staat intussen niet stil. “Verschillende dokters en patiënten hebben al contact met ons gezocht, omdat deze techniek ook in andere situaties kan worden toegepast, zoals in de thuiszorg”, verklaart Inge Bruynooghe, CEO van Ergotrics. “We hebben bewust productiepartners geselecteerd in België en Nederland, die flexibel kunnen opschalen als dit internationaal gelanceerd wordt.”

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Maak kennis met de hbo-opleiding van de HZ

Bij HZ University of Applied Sciences vind je diverse zorggerelateerde hbo-opleidingen. Op bachelorniveau biedt HZ …