dinsdag , 24 mei 2022

Pijnvrij bewegen in een gezond lichaam met een positieve geest

Het behandelen van lichamelijke klachten waarmee mensen bij de fysiotherapeut komen kan op veel manieren worden gedaan. Echter richt de behandeling zich veelal op datgeen waar de patiënt de blokkade voelt. Is dit wel effectief? Is die pijnklacht/blokkade een op zichzelf staand iets? Of zit er vaak meer achter en is de klacht een signaal of compensatie? Yvon is al bijna 30 jaar fysiotherapeut en pakt haar behandelingen net even anders aan dan de gemiddelde fysio en met succes!

Na mijn studie begon ik te werken en pakte de klachten aan zoals ik dat tijdens mijn opleiding geleerd had. Voor elke klacht bestond een protocol. Het werkte ,maar vaak wel tijdelijk.

In de loop der jaren ging ik me steeds meer interesseren in de mens achter de klacht. Ik heb diverse aanvullende opleidingen gedaan, welke een waardevolle toevoeging zijn op mijn basis opleiding tot fysiotherapeut. Mijn nieuwsgierigheid groeit nog elke dag naar hoe we dingen anders kunnen aanpakken op een meer effectieve manier rekening houdend met de patiënt als mens. Kijkend naar meerdere factoren die een rol kunnen spelen bij een blokkade en hoe je die allemaal kunt beïnvloeden.

Overtuigingen en behoeften
Om iemand goed te kunnen helpen benader ik mensen vanuit een totaal inzicht. Ik geloof dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Een behandeling vanuit pijnklachten betekent voor mij ook kijken naar het hele verhaal erachter. Blokkades zijn een uiting van onevenwichtigheden in het systeem van de patiënt. Door dat helder te krijgen kun je iemand pas echt helpen.

Iedereen leeft vanuit bepaalde overtuigingen welke je ontwikkeld hebt vanuit je vroege jeugd tot heden. De overtuigingen zorgen voor een bepaalde waarheid die je zelf gecreëerd hebt. Deze overtuigingen kunnen verandering in de weg staan welke nodig is om te groeien en genezen. De overtuigingen creëren je bewustzijn op basis van het vervuld zijn van je behoeften. Onvervulde behoeften, waar je vaak geen weet van hebt, uiten zicht in emoties. Vaak worden deze emoties weggestopt en houdt men zich vast aan de overtuigingen die de waarheid lijken te vormen. Maar is dit wel de waarheid? Of houden we hieraan slechts vast uit angst? Angst omdat we niet weten en kunnen overzien wat er gebeurt als we het loslaten?

Samenspel
Een behandeling is dus niet iets wat ik zomaar doe. Het is een samenspel met de patiënt. Dit is niet altijd makkelijk omdat niet iedereen er direct voor open staat. De patiënt moet zich veilig genoeg voelen om zich te durven uiten,  daarom is een vertrouwensband erg belangrijk. Het lichaam geeft duidelijke signalen en door zowel het fysieke als mentale deel aan te pakken lossen we de oorzaak op.

Stress
Er wordt veel beweert over stress en het heeft mijns inziens teveel een negatief imago gekregen. Stress is een prikkel die vraagt om een respons en heeft een functie. De hoeveelheid prikkels (belasting) die een mens kan verdragen is afhankelijk van de constitutie ( belastbaarheid). Wanneer je overbelast bent krijg je klachten en voel je je niet fit. Je kunt je belastbaarheid verbeteren door bepaalde aspecten van je leefstijl te veranderen met betrekking tot voeding, bewegen, ontspannen, ademen, denken en voelen.

Gedragsverandering
Wanneer we openstaan voor wat ons belemmerd kunnen we op onderzoek uitgaan. Ontdekken wat onze overlevingsmechanismen zijn en welke overtuigingen daar aan hangen. Welke interpretatie geef je aan je eigen waarheid.

Ons lichaam heeft een sterk zelf genezend vermogen. Door middel van een gezonde leefstijl kunnen we onze erfelijke aanleg beïnvloeden en ons welzijn verbeteren. We stemmen af op de behoefte, het signaal wordt overbodig en klachten verdwijnen. Naast de wil om te veranderen is een positieve manier van denken essentieel.

Iedereen wil een goed en pijnvrij leven
Ik geloof erin dat iedereen het beste wil voor zichzelf. Dat mensen altijd de intentie hebben om een goed leven te leiden. We moeten ophouden een oordeel te hebben over hoe anderen daar invulling aan geven. Ik denk dat niet iedereen de tools beschikbaar heeft om dit voor elkaar te krijgen. Door er zonder oordeel voor elkaar te willen zijn, om elkaar te helpen ons leven zo goed mogelijk vorm te geven, vanuit welke kennis dan ook. Dan gunnen we elkaar een gezond en uitgebalanceerd leven. Ik vind het mooi dat ik daar een bijdrage aan kan leveren.

Wil je meer weten over wat Yvon van Pluren doet, neem dan een kijkje op haar website.
transition2health.nl

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Tentbed geeft kwetsbare ouderen rust

Algehele onrust, angst, agressie, wanen en hallucinaties. Dat zijn een aantal symptomen van probleemgedrag die …