zondag , 22 mei 2022

Rectificatie Column Mirjam Kaijer: Er leiden meer wegen naar Rome

Als redacteur van Heel Holland Zorgt in de Praktijk schrijft Mirjam maandelijks een column. Helaas stond er in de afgelopen editie de verkeerde functie. Mirjam is trainster, zangeres en auteur en geeft trainingen op maat voor diverse organisaties. 

De column van deze maand: “Er leiden meer wegen naar Rome”
“Ik kan niets meer voor u doen”, had de arts gezegd. Zijn leven was ingestort. ‘Niets’ betekent dat je in je eindstation zit. Een andere hulpverlener had dit woord ook daadwerkelijk gebruikt. Je hoort het vaak bij mensen die onverklaarbare klachten hebben. Je belandt in een grote pot met andere patiënten die ook onverklaarbare klachten hebben. Je bent vogelvrij, er worden allerlei stickers op je voorhoofd geplakt. Iedereen kan zijn interpretatie op je loslaten. ‘Het zit tussen je oren, of je vergt ook te veel van jezelf’. Er wordt een verklaring gezocht. Dat zit in de mens. Maar die kunnen heel kwetsend zijn. Ze beroven mensen van hun waardigheid, hun zelfvertrouwen.

Zorgen voor verwijdering van datgene wat ze voelen in hun lijf. Door te zeggen: “we kunnen niets meer voor u doen’’, ontneem je hoop. Hoop houden blijkt voor het hele proces zeer belangrijk te zijn. Laatst sprak ik een dame die 20 jaar pijn had. Ze kon niet meer werken en kreeg de diagnose: fibromyalgie. ,,Ik moest er mee leren leven’’, zeiden ze. Tot ze via via hoorde dat iemand baat had gehad bij een glutenvrij dieet. Binnen 4 weken was ze van haar klachten af. Voor heel veel mensen leiden er andere wegen naar Rome. Denk mee als arts over een alternatief. Artsen zeggen soms te snel: “er is niets meer aan te doen.” Terwijl je ook kan zeggen: “wij weten het niet, maar misschien komt er ooit een oplossing.” Alleen die woorden schelen al heel veel in de psychische beleving.

Bron: Heel Holland Zorgt in de Praktijk
Redacteur: Mirjam Kaijer

www.mirjamkaijer.nl

Bekijk ook

Medisch Rekenen met MeneerMegens

‘Een infuus moeten worden doorgespoeld met 0,5 liter NaCL in 20 minuten. Op hoeveel ml/uur stel je de pomp in?’ Toen ik afgelopen …