woensdag , 29 juni 2022

Regio-overstijgende bevallingssamenwerking

Als redacteur van Zorg & Ziekenhuis schrijft Sanne maandelijks een column. De column van deze maand: “Regio-overstijgende bevallingssamenwerking”

De samenwerking tussen verloskundigen en ziekenhuizen loopt niet altijd gesmeerd als het om zwangerschappen of bevallingen gaat. Gelukkig zijn er ziekenhuizen en verloskundige praktijken die de samenwerking opzoeken en trainen op de overdracht bij spoedgevallen, hoorde ik van het Groene Hart Ziekenhuis.

Ik ga terug naar de tijd dat kind nr. 1 moest komen. Na een niet zo prettige ervaring met mijn Venlose verloskundige vertikte ik het om haar bij mijn bevalling te hebben. Jaarclubgenoot Sonja was ook verloskundige en ik wilde dat zij mijn bevalling zou doen. Maar ja ik woonde in Venlo en zij in Amsterdam. Gelukkig had kind nr. 1 geen haast en duurde het bijna 2 dagen, dus Sonja had alle tijd om naar Venlo af te reizen.

Door de gebrekkige Venlose communicatie waren we niet geheel op de hoogte van de gang van zaken als je in het ziekenhuis ging bevallen. Met 7 centimeter gingen we op pad naar het ziekenhuis. Ik vraag me nog steeds af, of dat nou het juiste moment was. Midden in de bezoektijd gaan we door de hoofdingang op zoek naar de verloskunde afdeling. Komen we aan, moet je een eigen kraamverzorgster meenemen. Tsja dat is in Amsterdam anders dus daar had niemand aan gedacht. De gynaecoloog en Sonja doen samen de bevalling. Ik had het niet anders gewild. Niemand had me zo mogen toeschreeuwen als zij deed maar het werkte. En de gynaecoloog met zijn witte schort voor deed me nog even die laatste pers eruit werken. En daar was, dankzij de goede samenwerking van de gynaecoloog en mijn prive vroedvrouw mijn popje dan eindelijk! Samenwerking was het sleutelwoord en daar ben ik nog steeds dankbaar voor.

Bron: Zorg & Ziekenhuis
Redacteur: Sanne van Leeuwen

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Medisch Rekenen met MeneerMegens

‘Een infuus moeten worden doorgespoeld met 0,5 liter NaCL in 20 minuten. Op hoeveel ml/uur stel je de pomp in?’ Toen ik afgelopen …