maandag , 23 mei 2022

ROC Midden Nederland zet integraal en internationaal in op positieve gezondheid en vitaliteit

Vitality for the Future: Start Europese samenwerking voor het promoten van positieve gezondheid

Even met de hond wandelen tussen digitale meetings door. Nog net even voor de avondklok hardlopen in het park. Zitten is het nieuwe roken; dus vandaag doet u staand uw functioneringsgesprek… Gezondheid is altijd een thema voor mensen, zeker in de ‘droge’ maand januari, maar in een wereldwijde pandemie en een harde lockdown, zijn we er ons dit jaar nog bewuster van. Het is dan ook niet geheel toevallig dat ROC Midden Nederland vandaag, samen met verschillende partners, Vitality for the Future introduceert. Dit is een internationaal samenwerkingsprogramma dat studenten helpt de principes van positieve gezondheid te integreren in hun dagelijks werk met patiënten en burgers. De aftrap van het programma was vandaag tijdens een digitaal congres. Het samenwerkingsprogramma kwam tot stand met hulp van Erasmus +, een subsidieprogramma van de Europese Unie.

ROC Midden Nederland is initiatiefnemer, projectleider en één van de partners van dit VITALity project. Naast scholen voor beroepsonderwijs zijn er ook gezondheidsexperts, sociale organisaties en plaatselijke autoriteiten betrokken bij het project.  En niet alleen uit Nederland, maar ook uit Finland, Roemenië, Portugal, Oostenrijk en Engeland. Johan Spronk, voorzitter College van Bestuur ROC Midden Nederland: “Dit internationale initiatief is een logisch vervolg op eerdere initiatieven van onze school op het gebied van positieve gezondheid. Zo zijn wij de eerste onderwijsinstelling in de regio Utrecht die partner werd van het Instituut voor Positieve Gezondheid (iPH) en de eerste mbo-onderwijsinstelling met een geaccrediteerd keuzedeel Positieve Gezondheid. Eerder opende wij al het Future Care Lab, gericht op zorgtechnologie. En eind vorig jaar werd het Vitaliteitslab geïntroduceerd. Daar leren studenten alles over positieve gezondheid. En het mooie is: inwoners van de provincie Utrecht zijn er -als het weer even kan- ook van harte welkom!”

Gezonde hart van Nederland
En nu is daar dus een internationaal programma aan toegevoegd. Spronk: “Het is een enorm belangrijk internationaal onderwerp. Niet alleen in Nederland neemt het aantal ouderen snel toe en het aantal potentiële krachten in de zorg snel af. Door te focussen op meer dan alleen curatie maar ook preventie, verminderen we de druk op de zorg. Onze studenten leiden we op in de principes van positieve gezondheid. Die principes nemen zij mee in hun zorgaanpak. Die zorgaanpak levert een bijdrage aan een meer zelfstandige en fijnere oude dag. Met ons onderwijs staan wij voor het ‘gezonde hart van Nederland’. We doen dit op een integrale manier: voor studenten, medewerkers en onze omgeving. We doen dit in nauwe samenwerking met onze partners. Samen maken we het! Samen voor een gezonde regio voor iedereen!”

Meer over positieve gezondheid
Positieve gezondheid, zoals geformuleerd door Machteld Huber, grondlegger van het Institute for Positive Health (IPH) legt zich toe op: ‘Gezondheid als het vermogen van de mens om zich aan te passen en de eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen in het leven’. Wilt u meer weten wat ROC Midden Nederland doet met positieve gezondheid of het Vitaliteitslab, dan nodigen we u graag uit om in de toekomst een kijkje te komen nemen op onze locatie. Voor nu gaat u naar: https://www.rocmn.nl/vitaliteitslab.

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Maak kennis met de hbo-opleiding van de HZ

Bij HZ University of Applied Sciences vind je diverse zorggerelateerde hbo-opleidingen. Op bachelorniveau biedt HZ …