maandag , 23 mei 2022

Seksualiteit in het verpleeghuis: hoe doorbreek je het taboe?

Intimiteit en seksualiteit zijn belangrijke aspecten in het leven, ongeacht leeftijd. Maar bij verpleeghuisbewoners met dementie maakt de omgeving van het verpleeghuis het beleven van intimiteit en seksualiteit ingewikkeld. Seksualiteit blijkt een lastig te bespreken onderwerp. Wat zijn de taboes, hoe ga je daar als zorgprofessional of mantelzorger mee om, en zijn er oplossingen te bedenken? Die vragen staan 1 oktober centraal op de Inspiratiedag Seksualiteit in het verpleeghuis: hoezo n.v.t.?van Tilburg University (Tranzo, Academische Werkplaats Ouderen) in een unieke samenwerking met Fontys Pulsed (hbo) en het Summa College Eindhoven (mbo).

Ruim 100 zorgprofessionals en (zorg)studenten gaan samen aan de slag om concrete, creatieve en taboedoorbrekende oplossingen te bedenken, om beter in te spelen op de wensen en behoeften van bewoners (en hun partners) op het gebied van intimiteit en seksualiteit. Het onderwerp lijkt enorm te leven onder zorgprofessionals, getuige de grote animo voor de Inspiratiedag.

Unieke samenwerking
Tijdens deze zogenaamde hackathon vindt in acht uur een praktische uitwerking plaats van het wetenschappelijk onderzoek naar intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis bij mensen met dementie. Dr. Tineke Roelofs promoveerde een jaar geleden op deze thematiek aan Tilburg University. Door het organiseren van deze dag maken zorgprofessionals (80), hbo- en mbo-studenten (40) op basis van onderzoek een mooie vertaling van wetenschap naar praktijk. Een dergelijke samenwerking tussen universiteit, zorgprofessionals, hbo en mbo is zelden vertoond en wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van ZonMw/VWS.

Expositie van de resultaten
De dag eindigt met een expositie van de innovatieve oplossingen en creatieve ideeën. Deze presentatie is vanaf 16:00 uur vrij toegankelijk en wordt afgesloten met de verkiezing van het beste idee van de dag.

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Bekijk ook

Maak kennis met de hbo-opleiding van de HZ

Bij HZ University of Applied Sciences vind je diverse zorggerelateerde hbo-opleidingen. Op bachelorniveau biedt HZ …