donderdag , 30 juni 2022

Snel herstel na heup- en knieprotheses met programma ‘Rapid Recovery’

In januari 2020 is in het Britse wetenschappelijk tijdschrift ‘The Knee’ een artikel gepubliceerd door orthopedisch chirurg Joris Jansen van Alrijne Ziekenhuis. In het artikel worden de resultaten beschreven van het snel herstel programma ‘Rapid Recovery’. Uit het onderzoek is onder andere gebleken dat na invoering van Rapid Recovery, patiënten die een nieuwe kunstheup- of knie hebben gekregen, gemiddeld twee dagen korter in het ziekenhuis liggen. 

Enkele uren na operatie mobiel
Orthopeed Jansen: ‘Het doel van Rapid Recovery is om onze patiënten zo goed mogelijk voor te bereiden op de operatie en de revalidatie daarna. Verschillende aanpassingen dragen hieraan bij, zoals intensievere fysiotherapie en minder opiaatachtige medicijnen. Uit eerdere onderzoeken weten we dat als patiënten minder misselijk en sneller op de been zijn, de focus op de pijn minder groot is en de risico’s op trombose en ziekenhuisinfecties afnemen.

Maar ons motto blijft: “Eerst beter, dan pas sneller”. Oftewel, we jagen niemand het ziekenhuis uit. We proberen onze patiënten zo goed mogelijk te informeren en te motiveren, en ze gaan pas naar huis als dit mogelijk is qua pijn en mobiliteit.’

Verbetering van kwaliteit van leven
Inmiddels verblijft het merendeel van de patiënten na plaatsing van een kunstgewricht slechts één nacht in het ziekenhuis. Er werd ook een verbetering vastgesteld van de kwaliteit van het leven na de operatie. Verder bleek uit het patiënttevredenheidsonderzoek dat patiënten de verbeterde patiëntvoorlichting (een gesprek voor de operatie), de aangepaste informatiemap en de Rapid Recovery app zeer waarderen.

Inzet van het team
Het invoeren van een nieuw programma als Rapid Recovery is mogelijk dankzij de inzet van het hele team. Orthopeed Jansen: ‘Zonder de enthousiaste inzet van vele collega’s – zowel op de polikliniek en afdeling, als op de operatiekamer – van Orthopedie, Fysiotherapie en Anesthesie zou dit nooit zijn gelukt. Ook vanuit maatschappelijk oogpunt moeten we ervoor zorgen dat zorg voor iedereen mogelijk en betaalbaar blijft. We mogen trots zijn dat deze publicatie hieraan bijdraagt.’

Over Alrijne Zorggroep
Alrijne Ziekenhuis en de verpleeghuizen Leythenrode en Oudshoorn vormen samen Alrijne Zorggroep. Wat ons Alrijne maakt, is de overtuiging dat mensen beter worden van goede zorg mét persoonlijke aandacht. Op onze locaties in Leiden, Leiderdorp, Alphen aan den Rijn, Katwijk en Sassenheim bieden wij de beste zorg aan iedere patiënt en cliënt. En dat doen we samen: met patiënten en cliënten die de regie over hun eigen leven voeren, met deskundige en betrokken medewerkers, in samenwerking met huisartsen en andere zorgverleners.

Voor meer informatie over Alrijne Zorggroep kunt u terecht op www.alrijne.nl.

Niets meer missen van Heel Holland Zorgt?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date

Bekijk ook

Maak kennis met de hbo-opleiding van de HZ

Bij HZ University of Applied Sciences vind je diverse zorggerelateerde hbo-opleidingen. Op bachelorniveau biedt HZ …